2023.05.13.
Ladics-ház

Bezár a Ladics-ház

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Ladics-ház - Gyula
A múzeum épülete
Cím: 5700, Gyula Jókai út 15.
Telefonszám: (70) 310-6722
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2023.05.13.
Ladics-ház
Helytörténet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megkezdődik a Ladics-ház felújítása, emiatt várhatóan bő fél évre bezár a páratlan hagyaték. A pályázati támogatásból megvalósuló rekonstrukcióban az épület állagmegóvása mellett a kiállítás frissítése is megtörténik. A bezárás kisebb változásokat is hoz a kiállítóhelyek jegycsomagjaiban.
Ladics-ház, Gyula

- Az épület felújítási munkái miatt május 15-ével bezár a Ladics-ház – tájékoztatott a kiállítóhelyet is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Fekete-Dombi Ildikó közlése szerint a vidéki polgári életet páratlan módon bemutató hagyatéknak helyet adó épület rekonstrukciós munkái június elején kezdődnek. A két héttel korábbi bezárást a ház berendezésének kipakolása indokolja; a múzeumi szakembereknek ennyi idejük lesz a hozzávetőleg 170 m3-nyi, több mint száz bútor és mintegy ezer porcelán, szőnyeg, festmény és dísztárgy raktári elhelyezésére.

- Izgatottan várjuk a felújítást, amely nem pusztán az épület állagmegóvását, vizesblokkok kialakítását és a jegypénztár modernizálását jelenti, de megújul abban a Ladics család hagyatékát bemutató tárlat is – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó. A rekonstrukcióval a téli időszakban is folyamatosan látogatható lesz a hideg időben eddig csak telefonos bejelentkezést követően megtekinthető ház. Hozzátette: interaktív módon nyújtanak majd bővebb ismereteket az eddig is megtekinthető enteriőrökről és azok berendezési tárgyairól, ám törekedtek arra, hogy a szobák hangulata és látványa ne változzon, vagyis nem újabb installációk térbe helyezésében gondolkodnak.

Az újjáépítést követően a kiállítás azon helyiségekkel bővül, amelyek eddig nem voltak látogathatók. A konyha, a fürdőszoba és az éléskamra a bekerülő interaktív eszközök révén a századforduló mindennapi életébe enged majd bepillantást.

- Ezek a helyiségek látványos turisztikai attrakcióvá bővítik a kiállítóhelyként eddig is egyedülálló Ladics-házat. Az ingatlan hátsó épületében egy múzeumpedagógiai termet is kialakítunk, amely elsődleges funkciója mellett kisebb rendezvényeknek is otthont adhat – közölte az ügyvezető.

A Ladics-ház átmeneti bezárása érinti a Kohán Képtár nyitvatartását, amely május 16-tól már minden nyitvatartási napon 10-18 óra között lesz látogatható.

Változnak egyúttal a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. jegyár csomagjai is.

A Négy az egyben csomagot Mindentbele néven váltja egy összeállítás, amely Gyula fő történelmi és kulturális helyszíneire koncentrál. A csomagban a vár, az Almásy-kastély állandó kiállítása, a kastély toronykilátója, az Erkel Ferenc Emlékház és a Kohán Képtár szerepel.
A Mindentbele Plusz elnevezésű ajánlat (eddig ez a Gyulakult nevet viselte) a fentieken túl a kastély mindenkori időszaki tárlatának megtekintését is tartalmazza – szeptember 30-ig ez a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen megvalósított Sisi-kiállításuk.

Elnevezésében és tartalmában is megmarad a Visit Gyula Card csomag; ebben valamennyi kiállítóhely szerepel, az Almásy-kastély állandó tárlatának megtekintése (a hallatlanul gazdag tartalom miatt) két alkalommal is.

- A célunk, hogy a Gyulára látogatók mind teljesebb képet kapjanak a városról, s ehhez kulturális és történelmi értékeink bemutatásához nyúlunk. Belépő csomagjaink átgondolásakor szempont volt az is, hogy akár több napnyi programot is kínáljunk a hozzánk érkezőknek, ezzel is ösztönözve őket a minél hosszabb gyulai tartózkodásra. A sok ajánlat ráadásul az élményekkel teli itt tartózkodást garantálja akkor is, ha az időjárás nem kedvezne a fürdőzésnek – mondta el még Fekete-Dombi Ildikó.


A jegyzői lakásként épült, a 19. század elején földszintes polgárházként épült ház a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből elnyert támogatásból újul meg. A Gyula kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztésére, a térség természeti adottságaira építő projektben a Nagyváradi úti kerékpárutat építették ki, másik elemként a Százéves Cukrászdában a pincét, a tetőt és az épületgépészetet, valamint az emeleti termeket újítják meg. Megépül egy átjáró is, amely a Ladics-házat és a Százéves Cukrászdát köti majd össze.
Fábián Tamás