2023.05.25.
Terror Háza Múzeum

Korrajz – A diktatúrák hétköznapjai

2023.05.21.
Székely Nemzeti Múzeum

Száztizenegy év a tervtől a megvalósításig

2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum

A színpompás kínai agyagkatonák

2023.05.13.
Ladics-ház

Bezár a Ladics-ház

2023.05.11.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Közösségi Múzeumok

2023.05.08.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
„Csak a szag után” címmel közösségi tudományos projektet indított a Bécsi Egyetem. A város lakói segítségével ki szeretnék deríteni, milyen illata van Bécsnek és arra is kíváncsiak, mire emlékeztetik őket, milyen érzéseket váltanak ki bennük az egyes szagok, illatok.
Falikút
Bárki részt vehet a Bécsi Egyetem legújabb közösségi tudományos projektjében, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy talán nincs még egy olyan érzékelési mód, amely – sokszor tudat alatt – akkora hatást gyakorolna az érzelmeinkre és az emlékeinkre, mint a szaglás. A frissen felmosott padló fertőtlenítő szagától kórházi emlékek villannak be, a nápolyigyár közelében terjengő ostyaillat pedig a gyerekkort idézi.

A Bécsi Egyetem „Csak a szag után” című közösségi tudományos projektje nemcsak arra kíváncsi, hogy milyen illata van az osztrák főváros egy-egy pontjának, hanem még inkább arra, mire emlékeztetik, milyen érzelmeket váltanak ki az emberekben az ottani szagok, illatok.

2023 októberéig bárki rögzítheti a város egy-egy pontjához kapcsolódó illatos benyomását Bécs online illattérképén, majd az így összegyűjtött adatokat közösen feldolgozzák. Erre a feladatra hernalsi és floridsdorfi fiatalokat és időseket is kiképeznek, akik helyi szakértőkként felderítik, leírják, dokumentálják és megvitatják a környékük illatvilágát és történelmét. Eközben nemcsak azt tanulják meg, hogy tudatosabban figyeljenek oda a városban a szagokra, illatokra, de azt is, hogy hallgassák meg, mi mindent mesélnek nekik ezek a szagok, illatok.