2023.10.22.
Székely Nemzeti Múzeum

Újra megnyitja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.05.21.
Székely Nemzeti Múzeum

Száztizenegy év a tervtől a megvalósításig

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Székely Nemzeti Múzeum - Sepsiszentgyörgy
A múzeum épülete
Cím: 520055, Sepsiszentgyörgy str. Kós Károly 10. / Kós Károly u. 10.
Telefonszám: (267) 312-442
Nyitva tartás: A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítási munkálatok miatt nem látogatható, várjuk látogatóinkat továbbra is szeretettel ideiglenes kiállítóhelyünkre, a Lábasházba (Szabadság tér 7.).
2023.03.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Székely Nemzeti Múzeum felújított, Kós Károly által tervezett ikonikus múzeumépületének ez év novemberi megnyitása után az intézmény első, új szemléleti és módszertani alapokra helyezett kiállításai várják majd a látogatókat.
Székely Nemzeti Múzeum
A múzeum 2021-ben sikeresen pályázott a Magyar Géniusz Programban és az elnyert összeget az első időszakos kiállításának létrehozására, a Géniuszok a hősök mögött című tárlatra fordítja, mely megújult szemlélettel és teljesen újragondolt kiállításrendezési koncepcióval nyit majd a nagyközönség felé.

Az újszerű témakezelés és megjelenítés az erdélyi magyar muzeológiában újdonságként tálalt egyedi megközelítéssel társulnak majd: a háromszéki önvédelmi harc megszervezését kiemelten közösségi szempontból vizsgálja és mutatja be a szakmai kurátorcsapat, nem halványítva a kanonizált hősök vitathatatlan szerepét. Célja tehát, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, önvédelmi harcát, illetve hadiiparának megszervezését, ugyanakkor a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, a női szerepeket is kidomborítsa.

Kiemelt hangsúlyt kap majd a kiállítás múzeumpedagógiai hasznosítása is, hiszen a múzeum évek óta arra törekszik, hogy minden korosztályt részvételre, interaktivitásra ösztönözzön a hazaszeretetre nevelés, a nemzeti identitás megerősítése, a nemzeti összefogás történelmi szerepének és a példaképek fontosságának felismertetése mellett.

Az újranyílt múzeumi térben megnyíló modern kiállítás az intézmény törzsközönsége és új látogatói számára is valódi közösségi eseménynek ígérkezik.