2023.03.15.
Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendrei Képtár

Kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok

2023.03.20.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

2023.03.20.
Kanizsai Dorottya Múzeum

Játék, interakció és reflexió a mohácsi múzeumban

2023.03.20.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

2023.03.15.
Székely Nemzeti Múzeum

Novemberben nyit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.03.15.
Magyar Néprajzi Társaság, Néprajzi Múzeum

Elhunyt Novák László Ferenc néprajzkutató

2023.03.09.
Déri Múzeum

Ötezer éve pattantunk lóra?

2023.03.09.
Bocskai István Múzeum

Szenzációs retró kiállítás nyílik a FÓRUM-ban

2023.03.09.
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Sajtótájékoztató a MODEM és az SZTE BTK egyetemi együttműködéséről

2023.03.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Magyar részvétel a 2023-as Prágai Quadriennálén

Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendrei Képtár - Szentendre
A múzeum épülete
Cím: 2000, Szentendre Fő tér 2-5.
Telefonszám: (20) 779-6657
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2023.03.15.
Salisbury Régészeti Kft., Ferenczy Múzeumi Centrum
hír, Népvándorláskor, Ókor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Késő avar kori temetkezés nyomaira bukkantak a Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a M44-es autóút nyomvonalának régészeti mentesítése során. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. megbízásából végzett feltárást a Nagykőrös–Kovács-tanya területén, a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen végezték.
Avar kori sír
Az avar kori sírok a korszakban általános sírrabláshoz képest néhány kivételtől eltekintve bolygatatlannak bizonyultak, ráadásul igen feltűnő a férfisírok leletgazdasága. Számos veretes öv mellett több felajzott reflexíjat, nyílhegyeket, és egy ezüstszerelékes hüvelyben elhelyezett szablyát is találtak a szakemberek.

A lelőhely a településtől mintegy 3,5 kilométerre délkeletre, a Csongrádi úttól keletre, a megyehatár közelében helyezkedik el. A Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a próbafeltárás során két, egyenként 100 méter hosszú és 2 méter széles kutatóárkot nyitottak meg, amelyekben összesen 14 régészeti jelenséget dokumentáltak. Ezek zöme egy ismeretlen, vélhetően újkori tanyához köthető, de kibontottak itt egy késő avar kori temetkezést is. A feltárt, humuszolt terület több mint ötezer négyzetméteres volt.

Érdekesség, hogy az avar kori, egymástól körülbelül 8–10 méterre elhelyezkedő, keletnyugati és északnyugati-délkeleti tájolású sírok a korszakban általános sírrabláshoz képest néhány kivételtől eltekintve bolygatatlannak bizonyultak.

„A feltárt sírok között feltűnő a férfisírok leletgazdasága: a számos veretes öves sír mellett három külön is kiemelkedő sírt is feltártunk. Az egyik bolygatatlan férfi sírjában egy felajzott reflexíj is feküdt, amelyet a bal válltól a lábszárakig az elhunytra fektettek a temetés során. A szintén a támadó fegyverzethez tartozó nyílhegyek egy kötegben rejtőztek a bal alkar mellett. A lábak csontjai között a korszakban nagy értéket képviselő, és ezzel szoros összefüggésben a régészeti leletanyagban viszonylag ritkának mondható lemezpáncél sírba helyezett töredékei kerültek elő. Hasonlóképpen jelentős egy másik temetkezés is, amelyben egy szintén bolygatatlan férfi váz feküdt: a deréktájon elhelyezett övveretek és a medencelapáton feltárt nyílhegyek mellett az elhunyt bal oldalára fektették az ezüstszerelékes hüvelyében elhelyezett szablyáját. A minden bizonnyal a közösség előkelő tagjának számító, rangjelző melléklettel túlvilági útra indított személy a teljes avar társadalomban is számottevő személy lehetett” – mondta Farkas Zoltán, az ásatás vezetője.

A Salisbury Régészeti Kft. szakemberei feltártak egy másik sírt is, ahol az elhunyt, veretes övvel rendelkező férfi szintén felajzott állapotú reflexíját a jobb vállától a jobb lábfejéig fektették. A fegyverhez tartozó nyílhegyeket a bal felkar mellé egy díszített, faragott csontlemezzel záródó, vaspántokkal merevített nyíltartó tegezbe helyezték.

A területen a Kárpát-medencei talajviszonyok között nehezen megfigyelhető szervesanyagok meglétét is sikerült több esetben megfigyelni. Ahogy azt a régészek hangsúlyozták, számos íjászsírban sikerült megmenteni a feltárt nyílhegyek tövén rögzített famaradványokat, illetve a veretes övek egyes övvereteire korrodálódott bőrmaradványokat. A restaurátori munkának köszönhetően ezek fontos információkkal szolgálhatnak majd a régészeti eszközökkel alig-alig kutatható tárgytípusoknak a vizsgálatához.

A leletanyagot az elsődleges feldolgozás után a Ferenczy Múzeumi Centrumban helyezik el.
Berta Zoltán