2023.03.09.
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Sajtótájékoztató a MODEM és az SZTE BTK egyetemi együttműködéséről

2023.03.20.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

2023.03.20.
Kanizsai Dorottya Múzeum

Játék, interakció és reflexió a mohácsi múzeumban

2023.03.20.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

2023.03.15.
Székely Nemzeti Múzeum

Novemberben nyit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.03.15.
Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendrei Képtár

Kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok

2023.03.15.
Magyar Néprajzi Társaság, Néprajzi Múzeum

Elhunyt Novák László Ferenc néprajzkutató

2023.03.09.
Déri Múzeum

Ötezer éve pattantunk lóra?

2023.03.09.
Bocskai István Múzeum

Szenzációs retró kiállítás nyílik a FÓRUM-ban

2023.03.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Magyar részvétel a 2023-as Prágai Quadriennálén

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ - Debrecen
Cím: 4026, Debrecen Baltazár Dezső tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-Sze, P-V 10-18
Cs 12-20
2023.03.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ közreműködésével folytatódik a szegedi design- és művészetmenedzsment mesterképzés, erre a művészeti iparban keresett szakemberek felkészítése érdekében van szükség. A sajtónyilvános megállapodáson a MODEM szakmai vezetősége és kurátora, valamint a szegedi képzés felelősei vázolták fel közös jövőbeni projektjeiket.

Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja kifejtette, a művészeti ipar egyre erőteljesebben jelen van a szolgáltatások körében. Az emberek nem csak azért utaznak, hogy szép tájakat lássanak, gasztronómiai élményeket szerezzenek, az úti célok kiválasztásánál egyre fontosabbá válik a kultúra iránti igény, melynek komoly gazdasági vonzata van, ezeket pedig szakembereknek kell kiszolgálniuk. Kiemelte, hogy nem csak egy képzőhelyet szeretnének, hanem komoly szakmai együttműködést a MODEM szakembereivel, hiszen a magyar múzeumi intézményrendszerben meghatározó szerepet játszó debreceni intézmény kultúra közvetítő és edukációs céljai megegyeznek a szakéval.
A létrejött megállapodásnak köszönhetően a hallgatók szakmai gyakorlat keretében aktív szerepet vállalnak majd a MODEM projektjeiben, illetve megismerhetik a MODEM által szervezett kurzusokat is.

Dr. Süli-Zakar Szabolcs, a MODEM művészeti vezetője hangsúlyozta, az intézmény célja, hogy a hagyományos közgyűjteményi programok mellett kilépjen a múzeum falai közül, minél szélesebb körben mutassa be, milyen izgalmas és mennyire aktuális kérdésekkel foglalkozik a kortárs művészet. Fontos, hogy ne csak az intézmény falain belül hozzák közelebb a kortárs művészetet az emberekhez, hanem szemináriumokkal, más múzeumi kooperációkkal, kitelepülésekkel (pl. Campus Fesztivál, Bánkitó Fesztivál stb.) vagy egyetemi együttműködésekkel is hozzájáruljanak a kulturális nevelés és érzékenyítés széleskörű közvetítéséhez. Kiemelte, hogy a MODEM és a Debreceni Egyetem tavaly közösen indított képzése mellett a Don Tamás kurátor irányításával létrehozott, jelenleg is látható 30+ című kiállításhoz kapcsolódva több száz foglalkozást tartottak, melyeken személyesen és online is részt vehettek az érdeklődők az általános iskolástól a felnőtt korig. Hamarosan megjelenik a tárlat múzeumpedagógiai anyagokkal bővített katalógusa is, melyet oktatási intézmények számára készítenek. A hallgatók a MODEM munkatársai által tartott szemináriumok mellett többek között ezzel a programmal is megismerkedhetnek.

Végül Pavlovits Tamás, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének vezetője elmondta, hamar népszerűvé vált a design- és művészetmenedzsment képzés, a régióban komoly igény van az ilyen szakemberekre.