2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ - Debrecen
Cím: 4026, Debrecen Baltazár Dezső tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-Sze, P-V 10-18
Cs 12-20
2023.03.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ közreműködésével folytatódik a szegedi design- és művészetmenedzsment mesterképzés, erre a művészeti iparban keresett szakemberek felkészítése érdekében van szükség. A sajtónyilvános megállapodáson a MODEM szakmai vezetősége és kurátora, valamint a szegedi képzés felelősei vázolták fel közös jövőbeni projektjeiket.

Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja kifejtette, a művészeti ipar egyre erőteljesebben jelen van a szolgáltatások körében. Az emberek nem csak azért utaznak, hogy szép tájakat lássanak, gasztronómiai élményeket szerezzenek, az úti célok kiválasztásánál egyre fontosabbá válik a kultúra iránti igény, melynek komoly gazdasági vonzata van, ezeket pedig szakembereknek kell kiszolgálniuk. Kiemelte, hogy nem csak egy képzőhelyet szeretnének, hanem komoly szakmai együttműködést a MODEM szakembereivel, hiszen a magyar múzeumi intézményrendszerben meghatározó szerepet játszó debreceni intézmény kultúra közvetítő és edukációs céljai megegyeznek a szakéval.
A létrejött megállapodásnak köszönhetően a hallgatók szakmai gyakorlat keretében aktív szerepet vállalnak majd a MODEM projektjeiben, illetve megismerhetik a MODEM által szervezett kurzusokat is.

Dr. Süli-Zakar Szabolcs, a MODEM művészeti vezetője hangsúlyozta, az intézmény célja, hogy a hagyományos közgyűjteményi programok mellett kilépjen a múzeum falai közül, minél szélesebb körben mutassa be, milyen izgalmas és mennyire aktuális kérdésekkel foglalkozik a kortárs művészet. Fontos, hogy ne csak az intézmény falain belül hozzák közelebb a kortárs művészetet az emberekhez, hanem szemináriumokkal, más múzeumi kooperációkkal, kitelepülésekkel (pl. Campus Fesztivál, Bánkitó Fesztivál stb.) vagy egyetemi együttműködésekkel is hozzájáruljanak a kulturális nevelés és érzékenyítés széleskörű közvetítéséhez. Kiemelte, hogy a MODEM és a Debreceni Egyetem tavaly közösen indított képzése mellett a Don Tamás kurátor irányításával létrehozott, jelenleg is látható 30+ című kiállításhoz kapcsolódva több száz foglalkozást tartottak, melyeken személyesen és online is részt vehettek az érdeklődők az általános iskolástól a felnőtt korig. Hamarosan megjelenik a tárlat múzeumpedagógiai anyagokkal bővített katalógusa is, melyet oktatási intézmények számára készítenek. A hallgatók a MODEM munkatársai által tartott szemináriumok mellett többek között ezzel a programmal is megismerkedhetnek.

Végül Pavlovits Tamás, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének vezetője elmondta, hamar népszerűvé vált a design- és művészetmenedzsment képzés, a régióban komoly igény van az ilyen szakemberekre.