2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Budapest
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Cím: 1013, Budapest Krisztina körút 57.
Telefonszám: (1) 375-1184
Nyitva tartás: H,Sze 9-16: bábtár, emléktár, fotótár, hangtár, kézirattár, képzőművészeti gyűjtemény, kisnyomtatványtár, makett-gyűjtemény, szcenikai gyűjtemény, színlaptár,topográfia
H,Sze 9-16, P 9-14: videótár, tánctár, könyvtár, dokumentáció, központi adattár
2023.03.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A színházi látványtervezés és szcenográfia kiemelkedő nemzetközi eseménye az 1967 óta négyévente megrendezett Prágai Quadriennálé, amely idén június 8. és 18. között várja az érdeklődőket a cseh fővárosban. Magyarország szinte a kezdetek óta részt vesz a nemzetközi kiállításon, ahol idén is képviselteti magát mind az Országok és Régiók, mind a Diákszekció, mind pedig a Fragmentumok II kiállításaiban.
02. A Merre tartunk? című installáció 3D-látványtervei - A MATE, az MKE és a MOME látványtervező szakos hallgatóinak közös alkotása
A Prágai Quadriennálé témája ezúttal a „RITKA” (RARE) hívószó köré épül, amely a pandémia utáni megváltozott életünk különös pillanataira utal, másrészt a művészetnek az emberek közötti kapcsolatok újrateremtésében betöltött szerepére kérdez rá. Ahogyan a művészeti program kiírása fogalmaz: „A válság ráébresztett bennünket emberi kiszolgáltatottságunkra, a távolság – a hozzánk közeli és távoli dolgok újragondolásának jelentőségére, a közvetlen környezetünkhöz és a világhoz fűződő viszonyunk minőségére, valamint saját mobilitásunk lehetőségeinek vizsgálatára. Az emberi, személyes és bensőséges szinten való közvetlen találkozás ritkává és egyedivé vált. Ezen a szinten születik meg a művészet.”

A több évtizedes hagyományokhoz híven a magyar részvételt idén is az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezi, amely a kiállító művészeket és alkotásokat pályázati úton kérte fel. Amellett, hogy a magyar kiállítások mindegyike egyéni módon értelmezi a PQ művészeti programját, a magyar szervezők kérésére, az egyes installációk Madách Imre születésének 200. évfordulójához, a magyar drámaköltészet kiemelkedő alakjának szellemiségéhez, és főművéhez, Az ember tragédiájához is kapcsolódnak, amennyiben tovább gondolják Madáchnak az emberiség sorsára irányulóan megfogalmazott alapvető és újra aktuálissá váló kérdéseit.

Az Országok és régiók szekció installációja, a winterreise.box Devich Botond látványtervező és Tarnóczi Jakab rendező közös alkotása. Az installáció az Örkény István Színházban futó Winterreise előadásuk díszlete alapján készült. A Borsi-Balogh Máté főszereplésével és Kákonyi Árpád zongorakíséretével játszódó zenés monológ Franz Schubert Téli utazás dalciklusán keresztül mutat be egy elmagányosodott létállapotot. A kiállításon szereplő winterreise.box nézője tizenkét részből álló videó-installáción keresztül követheti végig a főhős magányos és mozdulatlan utazásának állomásait, a térben pedig időről időre megjelenik Borsi-Balogh Máté, mint performer.

A színházi látványtervezést oktató egyetemek körében kiírt Diákkiállítás pályázatának nyertesei – a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Rippl-Rónai Művészeti Intézet Látványtervező, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Média Design szakjainak hallgatói – közösen készítik el Merre tartunk? című installációjukat. A tervek egy középpont nélküli, interaktív labirintust ábrázolnak, amely egyben Madách hősének, Ádámnak a történelem korszakain keresztüli bolyongását is jelképezi. Az ember tragédiájának ismertetése mellett az útvesztő egyes elemein maguknak az egyetemeknek is lehetőségük nyílik a bemutatkozásra.

A Prágai Quadriennálé harmadik, központilag szervezett programja a Fragmentumok II kiállítás, amelyen a különböző országok tervezői egyénenként mutatkoznak be. Ebben a szekcióban a főszervezők idén kifejezetten díszletmakettek bemutatását kérték. A magyar tervezőket Erkel László Kentaur képviseli a Madách Színház által bemutatott, A nyomorultak című előadáshoz készített makettjével.