2022.11.22.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Hang, csend, kép

2022.11.22.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
November közepén tartotta az MTA II. világháború története albizottság Politikai, társadalmi és katonai ellenállás a második világháború alatt Magyarországon elnevezésű tudományos konferenciáját a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. Végső István (Clio Intézet) Egy feledhetetlen áruló - Mikulich Tibor háborús bűnös „emlékezete címmel tartott előadást.
Mikulich a vádlottak padján
A számos érdekes, tényfeltáró előadás mellett Végső István a magyar ellenállási mozgalom legígéretesebb szervezetének, a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottsága elárulójáról, Mikulich Tibor (1914-1959) századosról és tevékenységéről beszélt. A Bajcsy-Zsilinszky Endre és Kiss János altábornagy által szervezett, vezetett csoportot 1944. november 22-től számolta fel a nyilas hatalom, a lehető legbrutálisabb módon. Kínzások, kivégzések és börtönbüntetések mellett iktatták ki a magyar ellenállókat.

Mikulich Tibor százados, gyógyszerész 1944 őszén került kapcsolatba a magyar ellenállással. 78 éve, 1944 novemberében a nyilas szervezetek kezére játszotta az ellenállókat. Az 1946-tól Romániában bujkált. 1959-ben a román hatóságok átadták a magyar szerveknek. 1959-ben végezték ki. A szakirodalom gyakran emlegeti, mint árulót, de nem várt helyeken is fel-felbukkan a neve emlékezetpolitika és emlékezetkultúra részeként.
.