2022.11.22.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Hang, csend, kép

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2022.11.22.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különleges, zenei improvizációkkal kombinált foglalkozásokat szerveztek az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek nemcsak a kultúraközvetítést és az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak.
Hang és csend
A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ speciális csoportfoglalkozásokat szervezett az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek célja az volt, hogy a diákok saját értelmezéseiket kereshessék az alkotásokban. A zenei improvizációkkal kombinált foglalkozások nemcsak az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak.

A „Make some noise. Csend és hang a kiállítótérben” című különleges kreatív „hangos” gyakorlatok népszerűek voltak a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai körében is. „A csend az elmélkedést szolgálja, a hangok a zene erejét kihasználva új érzelmi tapasztalatot hoznak létre. Zenével kifejezhetjük önmagunkat és kapcsolódhatunk másokhoz. A zenei tevékenység képességfejlesztő, fokozza a koncentrációt és a társas együttlét örömét. Újszerű hangulatokat eredményez, másfajta befogadói élményt ad és ezek által tovább tartja emlékezetben a látottakat” – árulta el a foglalkozásokat vezető Almási Enikő, a Tornyai János Múzeum munkatársa.

A legfiatalabbak számára is készültek programokkal. Az óvodások „Az én színeim” címmel szervezett múzeumlátogatásokon Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas, Tornyai-plakettes és Tornyai-életműdíjas festőművész Nyári napforduló című alkotását értelmezhették újra. A „Dönt a zsűri” elnevezésű foglalkozáselem során pedig a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon korábban szerepelt művek reprodukcióiból a gyerekek alkotta zsűri válogatott, s ezzel létrehozták a csoportjuk saját „őszi tárlatát”.