2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.11.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mi mindent érdemes figyelembe venni akkor, hogyha kúpkerekes hajtómű beszerzése és célzott alkalmazása szerepel a terveink között? Miért lehet indokolt speciálisan emellett a típus mellett dönteni? Illetve milyen specifikus jellemzőkre javasolt fókuszálni a beszerzésnél? A cikkből máris kiderül.
Amikor a kúpkerekes hajtómű igazán nagy hasznot hozhat
Hol és mikor jelenthet racionális döntést a kúpkerekes hajtómű hasznosítása?

A korszerű kúpkerekes hajtómű modellek hasznosítását fontolóra venni olyankor érdemes, amikor a megszokott terheléshez képest fokozott igénybevételre lehet készülni. Vagyis a kimondottan nagy terhelések, továbbá a nagyobb méretű hajtások esetén bizonyulhat gazdaságosnak, ha ilyen speciális hajtóműveket sikerül bevetni.

Kiváló példát jelenthet minderre, ha sikerül vetni egy pillantást a Motor-Systems Kft. kúpkerekes hajtómű kollekciójában elérhető modellekre. Ezek egytől egyig úgy lettek kidolgozva, hogy bírják a strapát hosszabb távon is.

Hozzá kell tenni még gyorsan, hogy kimondottan relevánsnak számítanak ebben a kérdéskörben azok a helyzetek, ahol a feladat és a terhelés csigahajtóművek alkalmazását is lehetővé teszi. Ha ez fennáll, akkor elsődlegesen azok célzott alkalmazása lehet a racionális lépés.

Ami igazán sokat számíthat kúpkerekes hajtómű után keresve

A kifejezetten a nagyobb méretű hajtásoknál népszerű hajtóműcsalád esetében nagyon nem mindegy, hogy milyen anyag hasznosításával készült. Olyannyira nem elhanyagolható ez a szempont, hogy a modern változatok az alumíniumnál lényegesen erősebb anyagból állnak össze.

Tehát kimondottan az extrém nagy terheléseket is bíró öntöttvas házból készülő kúpkerekes hajtómű modellek mellett érdemes letenni a voksot. Ezzel biztosítható, hogy akár a hosszabb távú intenzív használat sem jelent kockázatot a hatékony funkcionalitásra nézve.

Ha egyébként már a beszerzés lehetőségét fontolgatjuk, akkor erősen ajánlott csak olyan forrásból megoldani a dolgot, ahol a gyártás keretei között alkalmazott minőségbiztosítási rendszer garantálja a kifogástalan és tartós minőséget.

További lényeges szempontok a kúpkerekes hajtóművek esetében

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a választott hajtóművek nagy nyomatékterhelések elviselésére is alkalmasak legyenek. Fontos a hatásfok is, fokozatoktól függően akár a 98%-os értéket is joggal lehet elvárni ezzel kapcsolatban.

Rendkívül fontos egy hajtómű esetében a fogaskerekek precíz megmunkálása. Hiszen ezzel lehet biztosítani a könnyű, sima futást. Nem elhanyagolva azt sem, hogy ezzel alacsony zajszint mellett történhet a hasznosítás.

Mindezeken túl az olajfolyásmentes ház, illetve a szabványos, IEC peremes motorcsatlakozás rendelkezésre állása is lényeges tényezőnek bizonyulhat még.