2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2022.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A tolóajtóról sokaknak a hagyományos harmonikaajtók és más, házilag eszkábált megoldások jutnak elsőre eszébe, pedig egy tolóajtó igen sokféle lehet. Ma már prémium minőségű ajtók is készíthetőek ebben a változatban, sőt, ennek is többféle típusa ismert!
Miért és hogyan érdemes tolóajtót választani?
Mit jelent pontosan a többféle stílus?

Az Ajtóház tolóajtói között nincs korlát arra nézve, hogy milyen megoldások érhetőek el, azaz gyakorlatilag bármilyen típusú ajtóból és dekorból megoldható a tolóajtó-kivitel. Ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy akár dekorfóliás, akár CPL felületű, akár prémium festékszórt vagy nívós nemesfa szerkezetű ajtót szeretnénk, elérhető annak tolóajtós változata is.

Nagyon fontos azt is átgondolni, hogy hol szeretnénk az adott nyílászárót alkalmazni, hiszen akár üvegajtóról is szó lehet, s ha arra vágyunk, annak ellenére, hogy a fényt kiválóan átengedi, az ajtó mögött láthatóságot mégis képes lehet hatékonyan korlátozni.

Esztétikum és praktikum egyetlen termékben

Mivel a mai nyílászárók megbízhatóak és hosszú élettartammal is rendelkeznek, ezért nemcsak az esztétikus megjelenésükkel kápráztatnak el, hanem azzal is, hogy közben funkcionálisan is maximumra törekednek.

Akár fal előtt, akár falban futó változat az, ami elnyeri tetszésünket, az az egy biztos, hogy otthonunk valódi díszeként lesz majd képes funkcionálni.

Mi az ajtó célja?

Erre a kérdésre érdemes alaposan megfontolnunk a választ. Hiszen egy tolóajtó némileg kevesebbet kínál hangszigetelés szempontjából, illetve az illatok elzárása szempontjából is, mint egy hagyományos ajtó, ennek az oka pedig alapvetően az illeszkedésben rejlik.

Ebből a szempontból, miközben egy egyedülálló pár esetében is tökéletes lehet akár hálószobaajtó gyanánt is, ha már több lakója is akad az ingatlannak, érdemes megfontolni egyrészt a hagyományos megoldások használatát, másrészt azokat a lehetőségeket, amelyek képesek csökkenteni a tolóajtó előbb említett hátrányos tulajdonságainak hatását.

Praktikum szempontjából melyik megoldás a célravezetőbb?

Jellemzően a falban futó kivitel esetében gyakoribbak a szervizeléssel kapcsolatos feladatok, illetve a hozzáférés az érzékeny részekhez szintén itt a nehezebb. Ennek pedig egyedül a kivitelezés az oka.

Természetesen azért egy tolóajtó esetében ez nem jelent mindennapi problémát, így kérdéses, hogy milyen súllyal érdemes latba vetni a döntéskor, ahol azonban az esztétikai kérdések elsődlegesek lesznek, hiszen minden áldott nap szembesülni fogunk a választásunkkal, ráadásul – ideális esetben – hosszú éveken keresztül.

Extrém esetben a bontható, például gipszkartonból készült előtétfal esetében a komolyabb szerelés is viszonylag egyszerűen kivitelezhető marad.

Kinek javasolt a tolóajtó? Mindenkinek, aki szép, egyedi megoldásban gondolkodik, amely révén akárt teljesen egybenyithat otthonában két különböző helyiséget.