2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2022.06.13.
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ausztriában, majd később Németországban is láthatja a közönség a Déri Múzeum gyűjteményének értékes darabjait. Így egy teljes lamellás páncélt is, amelynek jelentősége óriási, hiszen a Kárpát-medencében feltárt több ezer avar sírban eddig csak páncélrészleteket találtak.
Thumbnail
Az értékes leletet 2019-ben a Kagán lovasa című kiállításon láthatta a magyar közönség. E tárlat anyagának egy részét kölcsönözte oda a Déri Múzeum a "Reiternomaden in Europa" (Lovas nomádok Európában) c. tárlathoz, Schallaburgba.

A Debrecenből érkező leletek egy reneszánsz várkastélyban leltek ideiglenes otthonra áprilisban. Minthogy az akkori COVID-helyzet nem tett lehetővé Ausztriában ünnepélyes megnyitót, így ezt most júniusban pótolták egy szakmai nappal a rendezők. A találkozón részt vett dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, valamint dr. Dani János igazgatóhelyettes és a derecskei avar lamellás páncélt feltáró Hága Tamara régész.

Schallaburg a tavaszi-nyári-őszi osztrák turizmus egyik kedvelt célpontja (néhány kilométerre a Melki Apátságtól), mintegy 100-150 ezer embert vonzanak időszaki kiállításai.

Az új látványosság, a Lovas nomádok Európában című tárlat katalógusa is napvilágot látott már. A kötet 336 oldala több tanulmányt, s egy százoldalas műtárgyleírási részt is tartalmaz. A derecskei avar lamellás páncél külön két oldalt kapott a tanulmányok között, mint kiemelt lelet. Olyan tárgyak társaságába kerültek a Déri Múzeum műkincsei, mint a Nagysentmiklósi kincs öt darabja Bécsből, Szent István király kardja Prágából, egy alsó-ausztriai nagyméretű hun bross pár, vagy a kunbábonyi két kilónyi avar aranykincs.