2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2022.04.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ausztriában és Németországban is láthatja majd a közönség A kagán lovasa című kiállítását. A Debrecenben 2019-ben nyitott népszerű tárlaton számos más kincs mellett egy avar harcos és lova életnagyságú rekonstrukciója is várta a látogatókat. A régészek éppen Kerény napján (június 4.) bukkantak a lovával s fegyverzetével elhantolt harcos sírjára, amelyből egy teljes lamellás páncél is előkerült. Jelentősége óriási, hiszen a Kárpát-medencében feltárt több ezer avar sírban eddig csak páncélrészleteket találtak.
A Kagán lovasa

A Kagán lovasa kiállítás anyagát kölcsönzi oda most a Déri Múzeum a "Reiternomaden in Europa" (Lovas nomádok Európában) c. tárlathoz, Schallaburgba. A Debrecenből érkező leletek április 9-től egy reneszánsz várkastélyban lelnek ideiglenes otthonra. A kiállítást külföldön is a Déri Múzeum munkatársai, Hága Tamara régész és László Attila Zsolt restaurátor építik fel.

Óriási presztizs ez a múzeumnak, hiszen egy nagy nemzetközi kiállításhoz adunk egy igen hangsúlyos részt, amely aztán decemberben – miután az osztrák helyszínen véget ér, tovább megy Németországba, Halléba – mondta el dr. Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

A debreceni kiállításon bemutatott lovas életnagyságú rekonstrukcióját Ausztriában várhatóan nem, ám Németországban biztosan láthatja majd a közönség.