2022.05.24.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Múzeumi Krimi

2022.01.27.
hír, múzeumpedagógia, művelődés, szabadidő, oktatás, online program, rendezvény, Virtuális tér
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A korábbi sikerek utána az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében immár az 5. alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Edukációs Múzeumi Órák rendezvény! Az online múzeumpedagógiai eseményt február 9-én tartják a virtuális térben, Híres magyarok 2. tematikával a 3-12. évfolyamos diákok számára.

A szervezők több mint 40 múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze korosztályi bontásban, reál és humán csoportosításban. Tudósoktól, a művészeken át a hatalmas felfedezésekig számtalan neves magyar bemutatásával hatalmas tudásanyag kerül terítékre rendhagyó módon az iskolák számára. A program ingyenes, a jelentkezés az alábbi oldalon érhető el: DEMÓ 5 regisztráció.

Az előző években töretlen népszerűségnek örvendő Digitális Edukációs Múzeumi Órák sorozat legújabb eseményén a fókusz ezúttal a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személyiségek bemutatásán lesz. A DEMÓ 5 nap magyarországi és határon túli múzeumok közreműködésével kínál alkalmat játékos, edukatív múzeumpedagógiai tartalmakon keresztül a magyar kulturális, történelmi, művészeti és tudományos értékek megismertetésére, bemutatására, elemzésére.

„Az elmúlt 2 évben sokat kísérleteztünk azzal, hogy a DEMÓ napok keretében a múzeumok által készített sokszínű digitális múzeumpedagógiai tartalmakat gyűjtöttünk csokorba, rendszereztük korosztályi és tematikus bontásban, majd tettük széles körben elérhetővé. Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések egyértelműen megmutatták számunkra, hogy erre a virtuális tudásmegosztásra és tartalmi bázisra óriási szükség és igény van. A múzeumpedagógia digitálisan nagyon is működik és könnyen integrálható mind az általános, mind a középiskolai oktatásba. Nagy öröm és hálás feladat számunkra immár 5. alkalommal azon dolgozni, hogy több mint 40 múzeum oktatási célú tartalmait gyűjtsük össze és tegyük elérhetővé a pedagógusok számára határon innen és túl.” – fogalmazott Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője.

A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában február 9-én a DEMÓ 5 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból. Azok a tanárok, akik február 6-án 12 óráig regisztrálnak, az esemény előtt minden tartalomhoz hozzáférést kapnak, így előre megtervezhetik és megszervezhetik a február 9-i Digitális Edukációs Múzeumi Órákat a saját diákjaik számára, bárhol is tanítanak határon innen vagy túl.

„Azt szeretem legjobban ebben a programban, hogy hihetetlenül sokrétűek a digitális múzeumpedagógiai tartalmak, legyen szó akár egy virtuális vártúráról, több száz éves időutazásról egy kisfilmen keresztül, vagy éppen egy online keresztrejtvényről. A résztvevő diákok úgy tanulhatnak játékosan, hogy közben a digitális kompetenciáik, a problémamegoldó- és együttműködési készségük, kritikai gondolkodásuk is fejlődik a feladatok által, amelyek igen meghatározóak a XXI. század oktatásában. Mindemellett azt is megtudhatják például, hogy milyen hangszereken játszhatott volna Petőfi, mennyire volt nehéz Kinizsi sodronyinge, mekkora szerepe volt Sisi hercegnőnek a kiegyezésben, vagy milyen volt a 19. században a korabeli Tinder, az akkori társasági élet és ismerkedési formák. Örömmel várjuk azon pedagógusok regisztrációját, akik 3-12. évfolyamos diákjaik számára szeretnének egy rendhagyó és unikális, virtuális múzeumi élményekkel teli oktatási napot szerezni.” – részletezi Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a DEMÓ 5 program főszervezője.

A február 9-én a diákok a digitális térben kalandozhatnak majd előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók, online fejtörők és kreatív játékok sokaságában. A szervezők azonban abban is segítséget adnak, hogy 4 korosztályra bontva – 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam, illetve 9-12. évfolyam – teszik közzé a feladatokat, illetve tematikusan is humán, valamint reál bontásokat készítenek.

„Nekem egyből beindult az agyam, hogy miként tudnám érdekessé, izgalmassá és különlegessé tenni a híres magyarok tematikát és mi mással, mint az ételekkel? Egy izgalmas videós előadással és egy Redmenta kvízzel készülök a diákoknak, és egy picit elkalandozunk abban, hogy a történelmet és ételeket miként lehet összekapcsolni. Hiszek abban, hogy a múzeumpedagógia és az élménypedagógia eszközei, a játékos tanulás sokkal hatékonyabb és sokkal több információ megragad így a diákok számára, mint a frontális oktatás keretein belül. Kiváló alkalom ez arra is, hogy a második felévet játékos, izgalmas feladatokkal kezdjük, mindenki bekapcsolódhat, akár a tanteremből, akár otthonról.” – teszi hozzá Balatoni József, „Jocó bácsi”, történelemtanár, a Mozaik Múzeumtúra iskolai programjának szakmai házigazdája.