2023.07.19.
Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány

Herendi Porcelán Trófea a Formula 1 Magyar Nagydíjon

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány - Herend
A múzeum és a Porcelángyár épülete
Cím: 8440, Herend Kossuth Lajos utca 140.
Telefonszám: (88) 523-197, (88) 523-179
Nyitva tartás: II.2-III.31.: K-Szo 9:30-16:00
IV.1-X.24.: H-V.: 9:00-17:30
X.25-XII.18.: K-Szo 9:30-16:00
2021.11.22.
Herendi Porcelánmanufaktúra
agyagművesség, kerámia, hír, Iparművészet, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. műalkotásaival és kiemelt támogatásával, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa, a Sanghaji Képzőművészeti Múzeum és Herend kínai partnere együttműködésével kerül bemutatásra a magyar kulturális örökség egy fontos szelete, a Herendi porcelán a kínai nagyközönségnek a Hudec László tervezte egykori Madier villában.
Az 1922-ben megépített, Hudec László tervezte hófehér villaépület ma a Sanghaji Képzőművészeti Múzeumnak ad otthont.
A herendi porcelánművészet remekei első alkalommal mutatkoznak beönálló művészeti tárlat keretében a távol-keleti országban. A kiállítás szervesen kapcsolódik a Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziójához, amelynek keretében az elmúlt évtizedben mintegy 150 herendi kulturális kiállítás nyílt világszerte, ezzel is hozzájárulva a pozitív országimázs építéséhez.

A több, mint száz Herendi porcelán alkotást felvonultató tárlaton az érdeklődők a világelső porcelánmanufaktúra legnevesebb mintáit csodálhatják meg, ígyViktória-, Apponyi-, Rothschild- és Royal Garden-szettek is bemutatásra kerülnek. A helyszín ugyanakkor kötelez, így a kiállítás szerves részét alkotják majd a 19. században tervezett kínai mintákkal díszített Herendi szervizek. Az egyedülállótárlat2021. november 19-én zártkörű megnyitóval veszi kezdetét. Az érdeklődők november 20-tól december közepéig tekinthetik meg a közelgő karácsonyi és az azt követő kínai újévi időszak ünnepi hangulatában berendezett kiállítást, illetve vehetnek részt tárlatvezetéseken.

Az 1922-ben megépített, Hudec László tervezte hófehér villaépület az egykori francia selyemkereskedő, H. Madier számára készült, majd később Chen Yi, Sanghaj első polgármesterének rezidenciájaként szolgált. Az elegáns villa ma a Sanghaji Képzőművészeti Múzeumnak ad otthont.

Az ünnepélyes megnyitón a kulturális és üzleti élet képviselői vettek részt. A Shanghai Magyar Főkonzulátus részéről Bolla Szilárd főkonzul, a ShanghaiKépzőművészeti Múzeum részéről ZhangXinyi múzeumigazgató mondott beszédet, majd felolvasták Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának ünnepi köszöntőjét. A beszédeket a kínai protokoll szerint megrendezett szalagátvágás követte, majd tárlatvezetést tartottak a megjelent vendégeknek. Az elkövetkező hetekben tárlatvezetések lesznek a helyi diplomatáknak, üzletembereknek, a shanghai magyar közösségnek és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar szakos hallgatóinak.
Cserhalmi Rita