2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.11.22.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Viszonylag gyakori folyamat az üzleti életben, hogy egy vállalkozás változáson, átalakuláson menjen át. Ilyenkor kiemelt szerepe van az addigi gazdasági tevékenység átvizsgálásának a pénzügyi mérleg tükrében.
Változások az üzleti életben - átalakul a gazdasági társaság
Mit is takar egy cég átalakulása?

Egy cég életében, az átalakulása során az egyesülést, szétválást vagy a társasági forma bármilyen jellegű megváltozását értjük. Amikor a cég életében ilyen típusú fordulat történik, akkor a Polgári Törvénykönyv, illetve a Társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben megfogalmazottak alapján szükséges eljárni.

A jogszabályoknak történő megfelelés miatt nagyon fontos, hogy a témában jártas szakemberekhez forduljon a vállalat vezetése. Aki épp ilyen folyamat vagy változás előtt áll, annak érdemes a kérdéskörrel kapcsolatos hozzáértők megtalálása érdekében ellátogatni a Central Audit honlapjára, ahol a témával kapcsolatos folyamatok részletes leírása is megtalálható.

A céges átalakulások esetében lényeges például azzal is tisztában lenni, hogy az európai szabályozással és gyakorlattal ellentétben Magyarországon két lépcsőben történhet a vállalatok életében ez az érdemi változás, ugyanis első körben az átalakuláshoz szükséges igazolások összeállítását szükséges megtenni. Ez a számviteli és jogi dokumentáció elengedhetetlen, amelyet a Cégbírósághoz benyújtva fog majd a felelős hatósági szerv második lépésként jóváhagyni.

Az átalakuláshoz elengedhetetlen a könyvvizsgálók munkája

A vagyonmérleget és a vagyonleltárt az átalakulás során minden esetben vizsgálni szükséges, melyet a könyvvizsgáló tehet meg. Ő hivatott arra, hogy az átalakulással létrejövő új cég gazdasági hátterét, a jegyzett tőke értékét mindezek alapján meghatározza vagy elfogadja. A szabályozások betartása miatt azonban kiemelten fontos arra figyelni, hogy egy adott vállalat állandó könyvvizsgálója a vagyonmérleg és az átalakuláskor elkészítendő leltár auditálását nem teheti meg, hanem külsős szakemberhez kell fordulni. Hasonló elvek mentén azt is érdemes tudni, hogy az a szakember, aki a vagyonmérleget nézte át, az a cégbejegyzéstől számított 3 évig nem lehet az újonnan létrejövő vállalat könyvvizsgálója.

A könyvvizsgálói részvétel elengedhetetlen minden típusú átalakulási forma esetén, így a társaságiforma-váltás során, amikor a cég új adószámmal, de más vállalati formában működik tovább az előd társaság minden átruházott jogával egyetemben, de beolvadás, összeolvadás különválás és kiválás esetén is szükséges.

A cég átalakulásának szabályait az erre hivatott és képzett szakemberek részleteiben ismerik, és mindehhez rengeteg gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek, amelyet felhasználva hasznos segítséget jelenthetnek a teljes ügymenet során. Legyen szó akár a mérleg vizsgálatáról vagy az adózást érintő kérdésekről, a hozzáértők jártasságukkal mindenképpen segítik eligazodni az adott cég vezetését a felmerülő kérdésekben.