2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.10.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Biztosan veled is megtörtént már, hogy olyan műszaki eszközöket használtál vagy építettél be a rendszerbe, amelynek működésével csak részben voltál tisztában.
Mágnesszelep - az automatizált folyamatok segédeszköze
Gondoljunk csak bele, nincs ez másképpen az automata öntözőrendszerek esetében sem. Természetesen, technikailag akkor is minden tökéletes lesz, ha nem vagy szakértők a témában, de nem árt jobban megismerni a rendszert.

Ott vannak például a mágnesszelepek, amelyek nélkül nem létezne a modern öntözéstechnika. A következő pár sorban a Hunter minőségi termékeinek segítségével tudhatod meg, hogy miért is olyan fontosak ezek a kis alkatrészek!

Miért éppen az automata öntözőrendszer?

Ez egy olyan összetett rendszer, amely sok munkát levesz a vállunkról, ráadásul még spórolhatunk is vele! Az irányítást a vezérlőegység teszi lehetővé, a megbízhatóságot pedig a különböző zónák vízellátása, valamint a mágnesszelepek jelenléte garantálja.

A szivattyúnak köszönhetően a felszínre jut a víz, ahonnan a csövekbe jut tovább. A csövek szállítják a vizet a kert minden pontjára, a szórófejek segítségével pedig a felszínre is tör. Biztosan ismerős a nyári estéken hallható jellegzetes, spriccelő hang. Ilyenkor a mágnesszelepek dolgoznak. A vezérlőautomatika bizonyos időközönként nyit és zár, így tud megtelni a rendszer vízzel.

Főszerepben a mágnesszelep

A mágnesszelepek működését az elektromágnesesség és a nyomáskiegyenlítés elvére alapozzák. Nemcsak az áramlást biztosítják, de a vízmennyiséget is szabályozzák. A vezérlőegység 9 V vagy 24 V értéken küld jelet nekik, s ennek hatására nyílnak ki. Az áram érzékelését követően tehát kinyitnak, a jel megszűnését követően pedig bezárulnak.

Minden mágnesszelep belsejében ott lapul a gumimembrán, amely gyakorlatilag a vízáramlásért felelős. Nyitáskor ez a membrán lesz az, ami felemelkedik. Ha ez a membrán meghibásodik, akkor sincs ok a pánikra, mivel könnyen cserélhető. Ha a szelepre nyomásszabályozót szerelünk fel, akkor a nyomás értéke is könnyen szabályozható.

Amennyiben már csak a mágnesszelepek hiányoznak a rendszer alkatrészei közül, akkor látogasd meg bátran az AutomataÖntözőrendszer.com öntözőautomatikák kínálatát!

A Hunter mágnesszelep a piacon

A Hunter mágnesszelepek segítségével professzionális rendszert tudsz majd kiépíteni.

A Hunter PGV-151 6/4" például egy belső menetes mágnesszelep, amely nagy teherbírású, és professzionális kiegészítőnek minősül az automata öntözésben. Természetesen ennek is többféle változata van.

A kis területeken az 1”-os, belső vagy külső menetes szelepek lesznek hatékonyak, míg nagyobb területeken a 1½”-os vagy 2”-os változatokat érdemes inkább elhelyezni. A szelepek mindegyike tartós PVC-ből készült, s a legtöbb darab beszerezhető vízmennyiség-szabályozós változatban is.