2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2021.10.13.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Manapság a biztonsági ajtók egyre keresettebbnek számítanak a piacon, ugyanis ezek azok a nyílászárók, amelyek a kamerákkal és riasztókkal ellentétben fizikailag is képesek megakadályozni a betöréseket. A választáskor azonban nem árt résen lenni, és odafigyelni az alábbiakra.
Hogyan válasszunk acél bejárati ajtót? 4 szempont, amit érdemes figyelembe venni
1. Az acél bejárati ajtó súlya

Legyünk őszinték: vajon el tudnánk képzelni egy könnyű, vékony anyagokból készült ajtóról azt, hogy nem lehet megrongálni például feszítővassal vagy rugdosással? Aligha… Márpedig ha egy bejárati ajtó összsúlya alig 40-50 kilogramm, abból már sejteni lehet, hogy szerkezetileg nem túl masszív. Ugyanis a valós biztonságot nyújtó alapanyagoknak - például az acélnak - bizony súlya van.

Egy biztonsági ajtó legalább 70-80, de inkább 100 kilogramm körüli súllyal rendelkezik, ami a belsejében lévő tömör acéllemezből, a burkolatokból és szigeletőanyagokból, valamint a többpontos biztonsági zárakból tevődik össze. Ha tehát ennél lényegesen könnyebb ajtót biztonságiként reklámoznak, akkor legyünk gyanakvóak.

2. Minősítés

Az mind szép és jó, hogy egy ajtót a forgalmazója biztonságiként hirdet, no de mi bizonyítja, hogy ez nem csak reklámszöveg? Valaki letesztelte, hogy tényleg ellenáll-e a betöréseknek? A jó hír az, hogy a MABISZ valóban végez betörési teszteket a nyílászárókon, és amely termékek sikerrel veszik a próbát, azok megkapják a hivatalos minősítést.

Ha tehát a választott ajtó MABISZ tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ténylegesen képes távol tartani a betörőket. A Nívó egyedi bejárati ajtói is mind minősített termékek, az általuk nyújtott biztonság tehát nem kérdés.

3. Az ajtó ára

Itt lehetne olyan közhelyekkel dobálózni, mint hogy “a minőséget meg kell fizetni”, meg hogy “hosszú távon mindig az olcsó a drága”, de ha végiggondoljuk, ezekben a kijelentésekben mégis van némi igazság.

Ma már egy szimpla, egyszerű műanyag bejárati ajtó induló ára is 70-90 ezer forint körül alakul, és ezek még csak az alapmodellek, feláras extrák nélkül. Külsőre valóban megnyerőek lehetnek, de vajon mit kapunk ezért az összegért? Valós védelmet biztosan nem. Az ilyen ajtókban például gyakran alkalmaznak szigetelőanyagként méhsejtszerkezetű papírt, ami sem hőszigetelés, sem biztonság szempontjából nem teljesít valami jól.

Az igazi biztonsági ajtók 150-200 ezer forintnál kezdődnek, de ezért az összegért időtálló, védelmet nyújtó nyílászárót kapunk. Lehet, hogy ez az összeg elsőre soknak tűnik, de gondoljunk arra, hogy egy betörés esetén az anyagi kár valószínűleg ennek a többszöröse lesz.

4. Garancia

Értékesebb tárgyakat ma már senki sem vásárol garancia nélkül, ám nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Ha például egy biztonsági ajtóra maximum 3-4 évet adnak, az azt sugallja, hogy a forgalmazó sem biztos abban, hogy a termék kiállja az idő próbáját.

A prémium minőségű biztonsági ajtókra viszont akár 10 év garanciát is adnak, ami sokkal bizalomgerjesztőbb, hiszen a gyártó is bízik a nyílászáró időtállóságában.