2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Gyulai Vár - Gyula
A Gyulai Vár
Cím: 5700, Gyula Várkert u. 1.
Telefonszám: (66) 650-218
Nyitva tartás: H-V 9-19
Kivéve színházi előadásokkor (ilyenkor csak 17 óráig)
2021.10.03.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kapu előtti átjáró felújítása miatt ideiglenesen új helyre költözik a gyulai vár bejárata.
Farkasverem átjáró

- Korhadás jelei mutatkoznak azon a fa átjárón, amely a gyulai vár bejárata előtti farkasverem felett, hozzávetőleg öt méter magasságban ível át; emiatt október 2-án lezárják a látogatók elől a valamikori felvonóhidat – jelentette be a korlátozást Temesváry János, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetője.

A szakember közlése szerint az építmény állapota egyelőre nem jelent közvetlen balesetveszélyt, mégsem szeretnék húzni az időt annak felújításával.

- Faipari szakemberek szerint 2-3 éven át még biztonságosan használható volna az átjáró, mi azonban a korhadás legelső jelzését is komolyan vesszük. Évente több mint százezer látogatót fogadunk, akiket nem csak kiszolgálunk, de az épségükért felelősek is vagyunk – tette hozzá.

A vár munkatársai nem csak a felújítás alá kerülő területet zárják el, de a toronykapuhoz vezető rámpa alját is elkordonozzák.

A felújítás idejére a vár bejárata az úgynevezett Kerecsényi kapuhoz költözik át. A kiállítóhely működésében más fennakadást, változást nem hoz a munka: a belépőt továbbra is a Rondellaként ismert egykori kör alakú ágyútoronyban kialakított pénztárban tudják megvásárolni a látogatók, a kiállítóterek is változatlanul és zavartalanul bejárhatók
.
A gyulai vár bejárata előtti átjáró felújítása várhatóan egy hónapon át tart. A kaput október 2-tól zárják el a látogatók elől.

A vár mai bejárata, a torony aljában lévő kapu biztosította sokáig az egyetlen folyamatos bejutási lehetőséget az erődítménybe. Ennek hadászati, védelmi okai voltak, mint ahogyan a mintegy öt méteres farkasverem kialakítása is az erődítmény védelmét szolgálta. A mai Kerecsényi kapu sosem volt folyamatosan jelen; ugyan annak helyén – a torony aljában lévő bejárat mérete miatt – a vár 600 éves története során több alkalommal is áttörték, majd visszaépítették a falat, jelenlegi kialakítása már az épület legújabb kori történetéhez kapcsolódik.

Az egykori csapóhíd alatti, úgynevezett farkasverem egyébként igazi kincsesbánya volt a gyulai vár feltárását végző régészek számára. Annak mélysége okán ugyanis az oda bekerült tárgyak az évszázadok alatt ott is maradtak, rengeteg tartalmas részlettel szolgálva a 20. századi feltárások során a vár történetéről.