2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.07.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Azt gondolnánk, hogy a tapéták divatja lejárt, főleg a klasszikus stílusú tapétáké. Pedig nem így van. A polgári enteriőr ismét divatba jött, ettől függetlenül is tombol a tapétadivat. Legyen az geometrikus vagy romantikus virágmintás, skandináv megjelenésű vagy csillogó glam tapéta.
Újra divatba jön a klasszikus tapéta
Hova illik ilyen stílusú tapéta?

A klasszikus stílusú tapéta csak akkor mutathat jól, ha egységes lakberendezési stílus mentén rendeztük be az otthonunkat. Hiszen nem passzol modern bútorokhoz.

A klasszikus stílusú kivitel nem csak a hasonló designnal ellátott lakásba illik. Hiszen lehet játszani a színekkel, hangulatokkal. A mostanában annyira divatos vintage vagy provence-i hangulatú nappalikba és hálószobákba, sőt, akár fürdőszobákba is illenek a világos színű klasszikus tapéták. Ilyen esetekben a sötét, komor bútorok helyett fehér színű, antik hangulatú, átalakított vagy átfestett, íves formavilágú bútorok illenek a lakásba. Egyébként ezek a bútorok kifejezetten lágyítják az otthon stílusát, a berendezés összhatását. A pasztellszínek szem előtt vannak a provence-i stílus és a vintage esetében.

Ez a fajta tapéta persze természetesen a régi, polgári stílusú vagy annak a hangulatát megjeleníteni kívánt lakások kiegészítője. A tapéta egy polgári otthonban sötét színű, például bordó vagy méregzöld is lehet. Viszont arra fontos odafigyelni, hogy antik vagy antik hatású bútorokkal rendezzük be a lakást. Ilyenkor a kárpitok színe is harmonizáljon a falakkal.

A klasszikus tapéta kiegészítői

A klasszikus tapétához bordűrök és szegélyek kellenek. Legalábbis ezek használatára van szükség akkor, ha polgári, klasszikus stílusú otthont szeretnénk megteremteni. A plafon és a fal találkozásánál szegélylécre van szükség, egyébként bordűrt is érdemes használnunk.

Persze egy neobarokk, esetleg vintage stílusú otthonba választott klasszikus tapéta esetében nagyobb szabadságot kapunk. Nem kell követni a régi, polgári lakberendezés szabályait.

A klasszikus tapéták színe és mintája

klasszikus tapéta a mai napig népszerűnek számít. Kedvelt, részletesen kidolgozott, régi korokat idéző mintái, valamint élénk vagy épp pasztellszínei miatt választják.

Ezek a kivitelek talán azért is olyan kedveltek, mert részletgazdagabbak és kidolgozottabbak, mint más stílusok tapétái. Hiszen egy geometrikus vagy minimal hangulatú skandináv darab teljesen mást közvetít, mint az apró virágokkal és kacskaringós indákkal ellátott tapéta. A részletgazdag minta oka természetesen a historizáló stílus, hiszen ezeket a tapétákat a barokk korra emlékeztető hangulat és a neobarokk polgári kor lenyomata jellemzi.

A tapéta megválasztásakor gondoljunk arra is, hogy milyen lakberendezési stílus mentén rendeznénk be a helyiséget vagy épp az egész otthont. Egy jól megválasztott tapéta az egész helyiség, sőt, az egész otthon hangulatát befolyásolja.