2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2021.07.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A bajuszkefe, akárcsak a hölgyek elengedhetetlen kelléke, a fésű, az uraknak is elengedhetetlen, és mindig jó szolgálatot tesz, ha kéznél van. Egy gyors, diszkrét igazítással bármikor helyükre rendezhetjük a rakoncátlan szálakat.
Az ideális társ – csak bajszos férfiaknak
Az arcszőrzet történelme

Az arcszőrzet mindig is jelképként szolgált, legyen szó akár bajuszról vagy szakállról. A tekintélyes bajusz jelentőségét olyan ereklyék is őrzik, mint egy 2300 éves szkíta nemeztakaró, ami egy bajszos harcost ábrázol.

A bajusz napjainkban is jelen van, sőt még jó célt is szolgál. A Movember, azaz a Bajszos November megmozdulás a bajusznövesztést használja figyelemfelhívásként a férfiakat érintő egészségügyi problémákra. Aki a Movember alatt bajuszt növeszt, az egészség fontosságát tűzi zászlajára, és kifejezetten férfiaknak szánt szűrővizsgálatokra is ellátogat. Mi, magyarok pedig kifejezetten kötődünk bajszunkhoz és annak történelméhez. Még a brit lovasság és az első világháborút követően a német katonaság is a magyar huszárok kötelező bajuszviseletének mintáját követte.

A magyar bajusz a nagy könyv szerint

A magyar bajusz nem csak egy jelző, hanem egy szigorúan meghatározott fogalom is. Középen két oldalra választott, kócos arcszőrzet kifelé kunkorodó végekkel, ami az ajkak széleinél nem, a szájzugnál legfeljebb másfél centivel nyúlhat túl. A magyar bajusznak gondját is viselték gazdáik, bajuszkötőben aludtak, pödörgették a tökéletes forma érdekében. Azonban nem csak esztétikai célja volt, hiszen a rangot is jelezte a minél nagyobb bajusz.

Egykor csak nős férfiak hordhatták, és a családfőt is jelölhette. A magyar bajusznak még hivatalos társasága is van, a 2008-ban megalapított Magyar Bajusz Társaság. Sőt, Lakatos Nóra munkásságának köszönhetően még film is készült Magyar Bajusz címmel 2012-ben. A magyar bajusz tehát nem csupán egy viselet, hanem az örökségünk és kultúránk is egyben, melyet fontos megőriznünk. Hála az arcszőrzetviselés visszatértének és a bajusz-, szakállápolás aranykorának, nem kell attól tartanunk, hogy a magyar bajusz feledésbe merül.

A bajuszkefe és más hasznos kiegészítők

Az arcszőrzet ápolása nem csupán a borotválkozásból és a tisztán tartásból áll. A szakállat és egy kackiás bajuszt is épp úgy formázni, fésülni kell, mint egy jó frizurát. A kiváló minőségű, természetes alapanyagú kozmetikumain kívül a #Barba Italiana kínálatában a bajuszkefe is megtalálható. Ezek a termékek sem nélkülözik a nívót, hiszen vaddisznószőrből, bükk vagy kőris felhasználásával készülnek, kézműves mesteremberek gondos munkájával. Egy ilyen kifinomult eszköz mindig társunk lesz a bajban. Zsebünkben, táskánkban vagy a kesztyűtartóban megbújva mindig kéznél lesz, és biztosak lehetünk az ápolt, rendezett és kifogástalan megjelenésben.