Mit nevezünk táplálékallergiának? Mi okozza ezt az egészségügyi problémát? Milyen tünetek kísérhetik? Hogyan diagnosztizálható? Hogyan érhető el a tünetmentesség? Milyen anyagok okoznak táplálékallergiát? Mutatjuk a válaszokat!
Mivel a táplálkozás megváltoztatásával érhető el a tünetmentesség, a táplálékallergia a dietetikus szakemberek egyik fő szakterülete.
Mit nevezünk táplálékallergiának? Milyen tünetek kísérhetik? A táplálékallergia egy kóros immunreakció, amit minden esetben egy bizonyos élelmiszer vagy pedig annak valamelyik összetevője vált ki. A táplálékallergiában fellépő tünetek különfélék lehetnek. A leggyakrabban előforduló tünetek közé tartozik többek között a hasmenés, a hányás, a csalánkiütés illetve az ekcéma.
A legsúlyosabb tünet az úgynevezett anafilaxiás sokk lehet, amely azonnali beavatkozást igényel. Ennek az életveszélyes állapotnak a hatására akár a keringési rendszer is összeomolhat. Az említett tünetek többnyire pár órával a táplálék elfogyasztása után jelentkeznek, azonban előfordulhat, hogy csupán egy-két nappal később.
Milyen anyagok okoznak táplálékallergiát? Hogyan diagnosztizálható a betegség? Leggyakrabban a tehéntej, a húsok, a tenger gyümölcsei, a halak, a tojás, a szója, az olajos magvak és a földimogyoró okoz táplálékallergiát. Azonban számos esetben különféle fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek állnak az allergiás tünetek kialakulása mögött.
A táplálékallergia diagnosztizálásához szükség van egy táplálkozási anamnézisre. Ehhez az allergiában szenvedő betegnek tápláléktüneti naplót kell vezetnie. A naplót minden egyes nap pontosan kell vezetni és fel kell tüntetni benne az elfogyasztott élelmiszereket és az adott időszakban jelentkező tüneteket. Amennyiben jelentkeznek a táplálékallergia tünetei, érdemes minél hamarabb felkeresni a
Belvárosi Orvosi Centrum szakrendelését, ahol dietetikusok segítenek összeállítani a megfelelő étrendet.
Hogyan érhető el a tünetmentesség? A diagnosztizálás során allergénszegény étrend is alkalmazható, mellyel egyértelműen tünetmentessé válik a páciens. Majd a különféle élelmiszereket egyenként helyezik vissza az étrendbe, és így egyszerűen kideríthető, hogy melyik vált ki allergiás reakciót. Ezenkívül hatékony diagnosztizálási mód a bőrpróba. Ennek során olyan teszteket végeznek, melyek azokat a molekulákat mutatják ki, melyek az adott allergének ellen termelődnek.
A tünetmentesség eléréséhez össze kell állítani egy olyan étrendet, mely mellőzi az allergiát kiváltó táplálékokat, illetve összetevőket, miközben biztosítja, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek. Ehhez mindenképpen dietetikus segítségét kell igénybe venni.