2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2021.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az értékpapírszámla-használattal, illetve a kereskedéssel kapcsolatban rendszeresen merülnek fel olyan kérdések, amik viszonylag sok felhasználót érintenek. Többek között ezért is gondoltuk fontosnak, hogy összegyűjtsük ezeket a kérdéseket, természetesen a rájuk adott releváns válaszokkal.
Gyakori kérdések az értékpapírszámla használatának témakörében
Milyen teendőkkel célszerű számolni a számlanyitás után?

Miután elindítottuk a számlanyitás folyamatát, egy úgynevezett megfelelési teszt kitöltése várhat ránk. Ezt követően a releváns szerződéseket kell elfogadnunk, illetve a valós idejű adatszolgáltatás feltételeinek való megfelelésről érdemes gondoskodni.

Amikor ezekkel a kérdésekkel és tényezőkkel egytől egyig sikeresen megvagyunk, már csak a pénz beutalása lesz hátra. Magyarul el is kezdhetjük a kereskedést az értékpapírszámlánkon rendelkezésre álló összeget használva.

Érdemes-e számítani ügyfél-átvilágításra, és hogyan történik ennek a menete?

Igen, az online formátumban kezdeményezett számlanyitás esetén ezzel a teendővel erősen javasolt előre kalkulálni. Ugyanis ameddig a számlavezető bankunk nem igazolta vissza az általunk megadott személyes adatok eredetiségét, addig nem tudunk kiutalást indítani a számlánkról.

Ezt a lépést nyugodtan értelmezhetjük az ügyfél-átvilágítás fontos és egyúttal elmaradhatatlan részeként. Habár az online számlanyitást követő számlaaktiválás után gyakorlatilag egyből van lehetőségünk pénzt befizetni és kereskedni is tudunk, a sikeres kiutaláshoz viszont feltétlenül szükség van az átvilágításra.

Hol és miként van lehetőség a számlánkra vonatkozó információk nyomon követésére?

Természetesen jogos elvárásnak számít az a részünkről, hogy a számlánkkal kapcsolatos információkat el tudjuk érni és nyomon tudjuk követni, amikor csak szeretnénk. Különösen egy olyan felhasználóbarát online platformot használva, mint a Netboon.

Gyakorlatilag nincs más dolgunk ebből a szempontból, mint a számlainformációk menüpont releváns szekcióját szemügyre venni. Így tényleg másodpercek kellenek ahhoz, hogy az éppen aktuális jogi, fizikai, illetve értékpapír-egyenleget tetszőlegesen lekérdezzük.

Megoldható-e a Revolut vagy Transferwise használata az értékpapírszámlákkal kapcsolatban?

Mivel a Revolut, illetve a Transferwise egyre inkább népszerű és sokak által alkalmazott szolgáltatásnak minősül, ennek megfelelően az alcímben feltett kérdés is egyre többek részéről merül fel. Ennek kapcsán azt érdemes tudni, hogy a beutalás megoldható személyesen azonosított, illetve közjegyző által hitelesített okmánymásolatot benyújtott ügyfélstátuszban.

A kiutalással kapcsolatban viszont alternatív megoldást kell keresnünk. Az erre vonatkozó jogszabályok alapján ugyanis ügyfélszámláról kiutalni kizárólag hitelintézetnél vezetett saját névre szóló fizetési számlára van lehetőség.