2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.07.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nem álom többé, hogy egyszerű és költségkímélő megoldásokat alkalmazzunk a medencevíz kezelésére. Aki a vegyszerek használatát valami miatt inkább mellőzni szeretné, annak a sóbontó készülék, a klorinátor jelentheti az alternatív megoldást.
Így zajlik a víztisztítás konyhasóval
A családtagokkal és a barátokkal rengeteg feledhetetlen pillanatot tölthetünk majd el így a kristálytiszta medencevízben, és eközben nem kell majd tartanuk a káros mikroorganizmusok, algák, gombák és baktériumok megtelepedésétől és az általuk való megfertőződéstől.

Természetes módszer

A klorinátor lényegében egy sóbontó készülék, ami közönséges konyhasóval működtethető. A működtetés közben nincs jelen közvetlenül a klór, ami egyébként egyeseknél irritációt tud okozni.

Mikor a só belekerül a vízbe, alacsony koncentrációjú sóoldat keletkezik. Az elektromos árammal működő sóbontó készülék ezt a sóoldatot képes ionokra bontani. Ekkor friss klórgáz keletkezik és kering a vízben, valamint hipoklórsav is termelődik (HOCl). Ez lényegében egy gyenge sav – a legkevésbé stabil klór-oxosav –, mely egyébként csak híg vizes oldatban fordul elő. Pontosan ugyanúgy fertőtleníti majd ez a vízben keletkezett klór a medencében lévő vizet, mint a hagyományos klórtabletták.

Biztonságos és kevésbé irritatív

A fertőtlenítési folyamat zárt rendszerben történik. Egy klórteszt persze nagyon alacsony mértékben kimutatja a vízben ezt a klórfajtát is. És a nagyon-nagyon érzékenyek ezt a kis mennyiséget is képesek megérezni. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez sokkal kevésbé irritálja még őket is, mint a hagyományos klórozószerekkel végzett vízfertőtlenítő eljárások. Nagyon ajánlott éppen ezért ez a Medence Óriás által kínált klorinátoros módszer, ha a medencét főképp gyermekek használják. Azért is, mert magában a medencében történik közvetlenül a fertőtlenítőszer „előállítása” egyenletesen, így nem kell kézzel adagolni a vegyszert, klórkészítményeket.

Lényeges szempontok

Fontos, hogy a medence teljes vizét legalább egyszer átáramoltassuk a klorinátor elektrolizáló celláin minden nap. A mikroorganizmusok elszaporodása ebben a zárt közegben csak így előzhető meg a legjobban.

3 kilogramm jódozatlan sóval kell számolni minden egyes vízköbméterhez. Tehát egy tíz köbméteres medencébe 30 kilogramm sót kell adagolni és a vízben feloldani. A tenger vize nagyobb százalékban tartalmaz sót (2,5 százalékos sótartalmú). A klorinátorral kezelt medencevíz selymesebb, kellemesebb „tapintású”, mint az édesvíz, a bőrt nem szárítja annyira.

Mivel a fémalkatrészek korrodálódása a sós vízben gyorsabb, szakemberek a titán vagy KO36 alapanyagú saválló acélkiegészítők alkalmazását javasolják klorinátoros medencékhez. Ugyanígy a pH-csökkentő szerek adagolását is körültekintőbben kell végezni. Mivel sós vízről van szó, nem öntözhetünk majd vele a kertben leeresztéskor, így károsítanánk vele a környezetet.