2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2012.01.05.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Rendhagyó fotókiállítással várja a divat és fotóművészet szerelmeseit a bécsi Kunsthalle. A Vanity, vagyis Hiúság címen megrendezett időszaki tárlat a múzeum fotóművészeti programjának részeként jött létre, és nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy közel 200 fekete-fehér és színes fotón keresztül átfogó képet nyújtson a divat- és divatfotózás történetéről, a húszas évektől egészen napjainkig.

F.C. Gundlach divatfotós gyűjteményéből jött létre a kiállítás.

A kiállítás alapját a hamburgi Gundlach-gyűjtemény értékes, történeti fotótára képezi. A legendás német divatfotós, Franz Christian Gundlach 2000-ben hozta létre alapítványát, mellyel a divatfotózás történetének szélesebb körben való megismertetését tűzte ki célul. A heinebachi születésű fotóművész élete során csak a Brigitte női divatmagazinnak több mint 180 címlapfotót és közel 5500 divatfotót készített, de Németországon kívül Franciaországban, valamint a tengerentúlon - New Yorkban és Dél-Amerikában - is nevet szerzett magának. Divatfotó-gyűjteményének legszebb, ikonikusnak számító darabjai most a bécsi Kunsthalle színvonalas, modern tárlatán kaptak helyet.

Gundlach szerint a divat a mindenkori szépségideál és korízlés tükre, melyen keresztül a társadalmi változások is nyomon követhetők. A divat - ezáltal a divatfotózás is - egy állandóan változó művészet, melyet a kiállítás megalkotói is igyekeztek érzékeltetni.

A klasszikus műtermi fotóktól a divatblogokig

A Kunsthalle retrospektív fotókiállítása történeti távlatot nyújt, ugyanakkor a jövőbeli trendet is előrevetíti. A húszas-harmincas évek divatfotóit - melyeket George Hoyningen-Huene, Irving Penn, Richard Avedon és William Klein neve fémjelez - stúdiójelenetek, békebeli glamour és nagy gesztusok jellemzik. A Vogue és Harper's Bazaar divatsorozatain, Horst P. Horst vagy Erwin Blumenfeld már sajátos dinamikát visz a beállításokba, az ötvenes-hatvanas években pedig a pop art és op art hatása érződik a divatfotókon. A modern kor szürreális beállításokkal, urbánus szemlélettel és merész kifejezésmóddal újította meg a divatfotózás művészetét, de az új évezred is gyökeres változásokat hozott. A bécsi fotókiállítás már a legújabb trendekre, az internet és a divatbloggerek hatására is reflektál.


A bécsi Kunsthalle fotókiállítása 2012. április 1-jéig látogatható, minden nap 10 órától este 7-ig, csütörtökönként este 9-ig. A teljes árú belépő 8,50 euró - azaz körülbelül 2700 forint - míg a kedvezményes belépő és diákjegy 7 euróba, vagyis átszámítva körülbelül 2200 forintba kerül.

Kovács Adrienn