Eseménynaptár
2020. október
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2020.10.28. - 2020.10.28.
Budapest
2020.10.28. - 2020.10.28.
Budapest
2020.10.28. - 2020.10.28.
Budapest
2020.10.28. - 2020.10.28.
Szekszárd
2020.10.28. - 2020.10.28.
Pécs
2020.10.28. - 2020.11.11.
Dunaújváros
2020.10.27. - 2020.10.27.
Budapest
2020.10.27. - 2020.10.27.
Szekszárd
2020.10.27. - 2020.10.27.
Pécs
2020.10.26. - 2020.11.26.
Budapest
2020.10.25. - 2021.12.31.
Debrecen
2020.10.22. - 2020.11.28.
Miskolc
2020.10.21. - 2021.06.06.
Veszprém
2020.10.18. - 2020.12.27.
Kápolnásnyék
2020.10.17. - 2020.11.29.
Balatonfüred
2020.10.16. - 2020.11.16.
Zirc
2020.10.16. - 2020.11.16.
Kecskemét
2020.10.16. - 2020.12.31.
Zirc
2020.10.15. - 2021.02.07.
Miskolc
2020.10.14. - 2021.01.31.
Budapest
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
A program már nem tekinthető meg.
2020.09.23. 17:00
könyvbemutató, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
1000 HUF
/ fő
Belépő diákoknak
500 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
500 HUF
/ fő
Belépő családoknak
(2 felnőtt + 1 gyermek)
2000 HUF
/ család
Belépő Budapest Kártyával
640 HUF
/ fő
Tárlatvezetés magyar nyelven
2000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
3000 HUF
Miért éppen az Asztaltársaságokról szól ez a könyv?
„A gasztronómia, ennek kialakulása és története hosszú idő óta foglalkoztat, részben ezért is választottam a saját bemutatásomra, munkám megnevezésére a „gasztronomus” jelzőt, mely ugyan nem szerepel a magyar foglalkozások jegyzékében, de jól jellemzi az engem érdeklő hatalmas kultúrtörténeti terület tartalmát.

Régóta meggyőződésem ugyanis, hogy a gasztronómia az emberi kapcsolatok, közösségek fő területe, ahol az emberek találkozásai, beszélgetései sokszor a fehér asztal mellett zajlanak, és ezáltal az ételek – szakácsok, éttermek, körülmények stb. – is jelentős szerepet kapnak a találkozásokban. A lényege azonban a kedvelt emberekkel, a „hasonszőrűekkel” együtt töltött idő, kellemes és tartalmas beszélgetések, véleménycserék.

Például miért pont a „gasztronómia” kerül ismét terítékre, mikor az utóbbi években olyan könyváradat öntötte el a boltokat és az olvasókat, ami már erős túlzás. Nos, a jóból sohasem elég – lehetne a vulgáris magyarázat –, tehát a téma elvisel bármilyen mennyiségű újabb kiadványt. Hiszen enni is naponta háromszor szoktunk! A könyvből azonban – remélem – kiderül, hogy itt a már-már közhelynek számító gasztronómia fogalmának tisztázására, a részterületek bemutatására is vállalkoztam. Én ugyanis – francia és angol gasztronómok és filozófusok tanai alapján – sokkal szélesebben értelmezem a jelenséget, mint amit általában belegondolnak és beleértenek az emberek.”