2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Rendőrség-történeti Múzeum Kiállítóhelye - Tarnaméra - Tarnaméra
Rendőrség-történeti Múzeum Kiállítóhelye, Tarnaméra
Cím: 3284, Tarnaméra Árpád út 12.
Telefonszám: (36) 479-514
Nyitva tartás: IV.1.-X.31.: K-V 9-17; IX.1-III.31.: előzetes telefonon történő bejelentkezés (tel.: (1) 477-2183) alapján
A kb. 2000 főt számláló Tarnaméra Heves megyében a Tarna folyó mellett fekszik. A nagy község közepén található kastélyt az Almásyak építették barokk stílusban, majd tőlük a Schslossberger család vásárolta meg. A II. világháború után államosították az épületet, majd általános iskola működött benne. Miután renoválásakor több teremben freskókat találtak I/a kategóriás műemlékké nyilvánították. A kastélyban egy helytörténeti kiállítás is helyet kapott. A gyűjtemény alapját Dr. Gulyás István erki állatorvos és Dr. Francsics Ottó r. alezredes, Heves város rendőrkapitánya biztosították.

2001. november 5-én az alapítvány kuratóriuma több éves előkészítő munka eredményeként úgy döntött, hogy a tulajdonában lévő gyűjteményi anyagot átadja az ORFK-nak.

A tarnamérai gyűjteményanyagot továbbiakban kezelő Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeum neve 2002. április 1-től megváltozott. Ezentúl az ORFK fenntartásában, a Belügyminisztérium általános felügyeletében, valamint az NKÖM szakmai felügyelete alatt továbbra is országos gyűjtőkörű szakmúzeumként - Rendőrség-történeti Múzeum néven - működik. A tarnamérai kastélyban lévő anyag "Rendőrség - történeti Múzeum kiállítóhelye - Tarnaméra" néven lett regisztrálva.

A kastély 7 termében teljesen új installációt alakítottunk ki. Az Egri Dobó Múzeum által biztosított helytörténeti kiállítási anyagot változatlanul hagytuk. A kastély felső szintjének további 2 terme közül az elsőben az 1945 előtti rendőrségi és csendőrségi anyagok kerültek rendszerezésre és 1-1 élőkép formájában történő bemutatásra, míg a második teremben az 1945-től 1989-ig tartó időszak bemutatására törekedtünk. Itt is lehetőség volt egy élőkép kialakítására, amely egy '70-es évek végi rendőrségi ügyeleten történő eligazítást mutat be. A kastély további 5 teremébenben (közülük 4 restaurált falfreskót tartalmaz) került elhelyezésre a "Világ Rendőrségei" c. állandó kiállításunk egyenruházati anyaga.

Mivel a kastély csak április 1. és október 1. között tart hivatalosan nyitva, az installáció kialakításánál arra törekedtünk, hogy igény esetén a kiállítási anyag, illetve a mobil installáció teherautón bárhova elszállítható legyen és akár Magyarországon, akár külföldi igényt kiszolgálva kiállításra kerülhessen november és március között.

A jövőben - együttműködve az IPA Magyar Szekciójával - IPA Múzeumot kívánunk létrehozni, amelynek törzsanyaga már most olyan gazdag, hogy önálló termet tudnánk vele megtölteni. Bővebb teret kívánunk továbbá biztosítani az 1945 előtti "Vidéki Rendőrség", azaz a csendőrség bemutatásához, kiegészítve a mai modern csendőrségek szerepeltetésével.
Állandó kiállítások
Részlet a kiállításból
A "Világ Rendőrségei" c. állandó kiállításunkban 91 ország 121 komplett rendőrségi, valamint 6 csendőrségi egyenruháját tekinthetik meg a múzeumlátogatók - 5 termen keresztül. Az egyenruhák zömét az Interpol 70. Közgyűlése alkalmából a Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeum kapta az elmúlt év szeptemberében. tovább