2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Élet az ártéren - kiállítás - Szekszárd-Bárányfok
Részlet a kiállításból
Cím: 7100, Szekszárd-Bárányfok Gemenci Szabadidő Központ
Telefonszám: (30) 255-7866
Nyitva tartás: III.15-X.31.: K-V 9-17
(Előzetes bejelentkezés alapján csoportoknak más időpontokban is)
Az épületet 1896-ban az ezredvégi millenniumi kiállítás részeként építették fel Budapesten. A millenniumi bemutató megnyitásakor is nagy feltűnést keltett gyönyörű fenyőfa anyagával, szép megmunkálásával, valamint arányos architektúrájával. Tetőzete zsindelyből készült.

A pavilonban akkor az Osztrák-Magyar Monarchia vadásztrófeáit állították ki. A kiállítás után Szekszárd városa megvásárolta az épületet és a város központjában a Kaszinó udvarán állították fel. Jó ideig nyári söröző volt. 1970-ben került Keselyűsbe és ismét trófea kiállítást rendeztek be az épületben.

Jelenlegi helyére, Bárányfokra, a 80-as években került, és Trófea Múzeum néven működött a 90-es évek elejéig. Ezt követően évekig üresen állt. A műemlékvédelmi oltalom alatt álló épület 2002-ben került felújításra, a kiállítás 2003. szeptember 19-én nyílt meg.

Gemenc, Európa legnagyobb összefüggő ártere jelentős természeti értékekkel büszkélkedhet. A mintegy 18000 hektár védett területen vizes és erdei élőhelyek váltják egymást, otthont adva a változatos növény- és állatvilágnak.

Diorámák segítségével a látogató bepillantást nyerhet a vadvizek, az erdők, valamint az éjszakai, ritkán szem elé kerülő állatok világába. Vitrinekben tekintetők meg a ligeterdők jellemző növényei és gerinctelen állatai is. Rengeteg gyönyörű színes fotó, térképek és grafikák teszik szemléletessé a tárlatot.

A galérián berendezett néprajzi kiállítás a Gemencben évszázadok alatt kialakult ártéri gazdálkodást mutatja be, mely a folyószabályozásokkal szinte teljesen eltűnt. A területre oly jellemző állattartás, méhészkedés, gyümölcstermesztés, halászat és más mesterségek rég elfelejtett eszközei, használati tárgyai jelennek meg, melyek használatát több száz fotó segít megérteni.
Programok
A kézműves bemutató keretében a korsárfonás, a csuhézás, a hímzés, valamint a fazekasság fortélyait sajátíthatják el az érdeklődők. tovább