Eseménynaptár
2020. január
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
2020.01.17. - 2020.01.17.
Baja - Szentistván
2020.01.17. - 2020.01.17.
Székesfehérvár
2020.01.17. - 2020.01.17.
Szécsény
2020.01.17. - 2020.02.15.
Baja - Szentistván
2020.01.17. - 2020.02.14.
Székesfehérvár
2020.01.16. - 2020.01.16.
Budapest
2020.01.16. - 2020.01.16.
Budapest
2020.01.15. - 2020.01.15.
Budapest
2020.01.15. - 2020.01.15.
Hódmezővásárhely
2020.01.15. - 2020.01.15.
Tatabánya
2020.01.11. - 2020.01.11.
Budapest
2020.01.11. - 2020.01.11.
Ópusztaszer
2020.01.11. - 2020.02.23.
Budapest
2020.01.11. - 2020.02.23.
Budapest
2020.01.10. - 2020.02.07.
Dunaújváros
2020.01.10. - 2020.02.07.
Dunaújváros
2020.01.10. - 2020.01.26.
Pécs
2019.12.19. - 2020.02.16.
Budapest
2019.12.17. - 2020.01.18.
Budapest
2019.12.17. - 2020.02.23.
Budapest
Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum - Szeged
Logó
Cím: 6721, Szeged Felső Tisza-part 10.
Telefonszám: (20) 980-8000
Nyitva tartás: K-Szo 15-18
A múzeum ünnepnapokon, valamint a karácsonyt megelőző vasárnaptól az új év első hétfőjéig zárva tart.
Állandó kiállítások
Részlet a kiállításból
A kiállítás mintegy kettőszáz négyzetméteren kívánja bemutatni a több, mint 130 éves évfordulóját ünneplő nagyvállalat múltját. Elsőként a Pick család neves gyáralapító, gyárépítő tagjairól emlékezünk meg, majd megismerhetjük a világhírű téliszalámikészítés különleges helyzetét, mely a XIX. század második felére alakult ki. A sertésvágás önálló szakmák sokaságát hívta életre: így különültek el egymástól a szúrómesterek, a béltisztítók, de ennek a folyamatnak eredménye a szalámikészítés önállósulása is. tovább
Részlet a kiállításból
Kolombusz közvetítésével az 1500-as évek második felében hazánkba is eljutott paprikanövénykéről Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést. Az első időszakban dísznövényként tartották, később viszont felismerték pozitív élettani hatásait, és gyógyszerként alkalmazták reumatikus megbetegedések, valamint hideglelés ellen. Csak egy évszázad múltán kezdték fűszernövényként termeszteni. tovább