Eseménynaptár
2016. május
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
2016.05.27. - 2016.05.27.
Kaposvár
2016.05.27. - 2016.05.27.
Debrecen
2016.05.27. - 2016.05.29.
Budapest
2016.05.27. - 2016.05.28.
Székesfehérvár
2016.05.27. - 2016.05.27.
Veszprém
2016.05.27. - 2016.05.27.
Budapest
2016.05.27. - 2016.05.27.
Kaposvár
2016.05.27. - 2016.05.27.
Budapest
2016.05.27. - 2016.06.27.
Kaposvár
2016.05.27. - 2016.06.27.
Kaposvár
2016.05.26. - 2016.07.17.
Balassagyarmat
2016.05.26. - 2016.07.31.
Budapest
2016.05.26. - 2016.07.30.
Dunaújváros
2016.05.25. - 2016.10.15.
Budapest
2016.05.25. - 2016.06.30.
Szombathely
2016.05.23. - 2016.06.30.
Budapest
2016.05.22. - 2016.10.02.
Budapest
2016.05.22. - 2016.07.31.
Hódmezővásárhely
Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum - Szeged
Logó
Cím: 6721, Szeged Felső Tisza-part 10.
Telefonszám: (20) 980-8000
Nyitva tartás: K-Szo 15-18
A múzeum ünnepnapokon, valamint a karácsonyt megelőző vasárnaptól az új év első hétfőjéig zárva tart.
Az alsó szinten a Pick szalámi és a szalámigyár, az emeleten a szegedi paprika gyártásának története látható. A Pick-gyűjteményben a vendégek végigkísérhetik a gyár és a szalámigyártás történetét az alapítás évétől (1869) egészen napjainkig. Az emeleten a paprikatermelés kezdeti módszereinek fejlődését ismerheti meg a látogató a Szegedi Paprika Zrt. jelenleg alkalmazott technológiájáig. tovább
Állandó kiállítások
Részlet a kiállításból
Kolombusz közvetítésével az 1500-as évek második felében hazánkba is eljutott paprikanövénykéről Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést. Az első időszakban dísznövényként tartották, később viszont felismerték pozitív élettani hatásait, és gyógyszerként alkalmazták reumatikus megbetegedések, valamint hideglelés ellen. Csak egy évszázad múltán kezdték fűszernövényként termeszteni. tovább
Részlet a kiállításból
A kiállítás mintegy kettőszáz négyzetméteren kívánja bemutatni a több, mint 130 éves évfordulóját ünneplő nagyvállalat múltját. Elsőként a Pick család neves gyáralapító, gyárépítő tagjairól emlékezünk meg, majd megismerhetjük a világhírű téliszalámikészítés különleges helyzetét, mely a XIX. század második felére alakult ki. A sertésvágás önálló szakmák sokaságát hívta életre: így különültek el egymástól a szúrómesterek, a béltisztítók, de ennek a folyamatnak eredménye a szalámikészítés önállósulása is. tovább