Eseménynaptár
2014. augusztus

Néprajzi Múzeum

Budapest

akadálymentesített

Cím: 1055 - Budapest, Kossuth tér 12.

Telefonszám: (+36 (1)) 473-2441

E-mail: info@neprajz.hu

Nyitva tartás: K-V 10-18

Keresési tippek

kiállítás rendezvény hír pályázat
Találatok rendezése:időpontnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendbencímnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendben
Megragadni a megfoghatatlant. Szellemi kulturális örökség – vendégkiállítás
időszaki kiállítás, műemlékvédelem, örökségvédelem
A kiállítás az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő magyar örökségeket mutatja be a látogatóknak tárgyak, képek és szövegek segítségével. Célunk szerint a látogató itt többet megérthet a szellemi kulturális örökségek működéséből, a közösen gyakorolt hagyomány megéléséből.
Néprajzi Múzeum Budapest 2014.04.17.-2014.06.22.
Új szerzemények - Boglár Lajos antropológus hagyatéka
antropológia, időszaki kiállítás
A kiállított darabok önálló műalkotásként értékelhetőek, szépségük és kidolgozottságuk fölveszi a versenyt bármely iparművészeti alkotással. Többségükhöz Boglár Lajos élete végéig ragaszkodott hozzájuk, közöttük élt, a vitrinbe helyezett tárgyak mellett az otthoni enteriőrök is bemutatásra kerülnek a kiállításban.
Néprajzi Múzeum Budapest 2014.03.05.-2014.06.09.
Tóhoku
Egy hányatott sorsú vidék kézműves hagyománya
agyagművesség, kerámia, időszaki kiállítás, iparművészet, Japán (országok), képzőművészet, textilművészet
Janagi Szoecu, a Mingei népművészeti mozgalom atyja, a 20. század elején Tóhoku vidékén tett látogatása során fedezte fel a helyi kézművesség különleges szépségét és kezdte el a helyi használati eszközök és tárgyak köré csoportosuló gyűjtőmunkáját.
Néprajzi Múzeum Budapest 2014.02.12.-2014.03.05.
Erdélyen innen - Alföldön túl
A Fekete-Körös völgye a századfordulón
időszaki kiállítás, néprajz
A Fekete-Körös völgye Nagyváradtól délkeletre található, az Erdélyi-szigethegység és az Alföld között, ahol a folyóvölgyekben a 20. század elején a román többségű népesség közé ékelődve mintegy húszezer magyar élt. Györffy István néprajzkutató 1911-ben hosszabb terepmunkája során módszeresen végigjárta ezt az etnikailag és földrajzilag is zárt és feltáratlan területet, ahol hiánypótló néprajzi tárgyakat gyűjtött, helyszíni fotókat, rajzokat, feljegyzéseket készített.
Néprajzi Múzeum Budapest 2013.11.08.-2014.03.16.
World Press Photo
fotóművészet, időszaki kiállítás
A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 167 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.
Néprajzi Múzeum Budapest 2013.09.27.-2013.10.27.
Gavin Lyons: Varázslatos tájak
Alpesi kanyonok – Irország tengerparti sziklacsodái - fekete fehér fotók
fotóművészet, időszaki kiállítás
Írország híres a szépségéről, természetes tengerparti boltozatai azonban kevéssé vagy egyáltalán nem ismertek. A természet valósággal henceg és hivalkodik ezekkel a partvonal menti zugokban és búvóöblökben sorjázó kivételes képződményekkel. Titokzatos látványuk félelemmel vegyes áhítatot ébreszt. Kialakulásokhoz a szél és az óceán erejének több évezredes munkája kellett.
Néprajzi Múzeum Budapest 2013.09.27.-2013.10.27.
Fal és függöny mögött: Kína
Szamódy Zsolt Olaf fotóművész kamarakiállítása
fotóművészet, időszaki kiállítás, néprajz
Kína látszólagos tétlensége mögött a folyamatos átalakulás is jelen van. A mozdulatlan víztükröt a mosott ruha csobbanása hozza mozgásba. Az évszázadok óta hasonló módon szárított termények közelében egy mai nagyváros dübörög. A 15. századi fahídon beszélgető idős kínai férfiak a modern gyáripar ruhadarabjait viselik. Ezt a látszólagos ellentmondást tárják elénk Szamódy Zsolt Olaf Kínában készített fényképei, amelyeknek művészi értékük mellett néprajzi-antropológiai jelentőségük is van.
Néprajzi Múzeum Budapest 2013.09.27.-2013.10.27.
Emlék Sasvárról
egyházművészet, időszaki kiállítás, képzőművészet, művészettörténet, néprajz, történet
A „sasvári Pieták” - faragott, festett szobrocskák önmagukban vagy Mária-házakba foglalva, üveg- és tükörképre festve - a felvidéki, dunántúli, palócföldi katolikus parasztság tisztaszobáinak megbecsült tárgyai voltak. Emlékek a zarándokútról vagy csak mások által hozott kegytárgyak, generációkon keresztül öröklődő családi értékek.
Néprajzi Múzeum Budapest 2013.09.21.-2014.02.24.
Vietnami porcelán
Törékeny múltidézés
agyagművesség, kerámia, időszaki kiállítás, iparművészet
A rendkívüli kiállítás mintegy 100 művészi kivitelű porcelán és lakk tárgy segítségével a távoli Délkelet-Ázsiába, Vietnamba kalauzolja el a látogatókat. Vietnamban a porcelán- és a lakkművesség a nemzeti kultúra nagy hagyományokkal rendelkező, kiemelkedő és jelenleg is fejlődő művészeti ága.
Néprajzi Múzeum Budapest 2013.09.17.-2013.10.06.
Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából
időszaki kiállítás, történelem
A kiállítás nem a mai Horvátország bemutatására vállalkozik, hanem 19. századi tárgyak segítségével arra mutat rá, hogy a népi kultúrát milyen európai folyamatok alakították, tagolták. A tárlatban bemutatott jelenségek sok esetben nagyon ismerősnek tűnhetnek Magyarországon, hiszen mind a magyar, mind a horvát néprajztudomány eredményei azt mutatják, hogy a Dráva folyó - bár országhatár - soha nem volt éles kulturális választóvonal.
Néprajzi Múzeum Budapest 2013.09.11.-2014.03.23.
Első   Előző1234Következő   Utolsó


Videótár

Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol
Átadták a kisnémedi Tájházat
magyar
Nefertiti Berlinben 1.
német
On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
német
Levegő, tér és repülés
német
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
magyar