Eseménynaptár
2015. március

Magyar Természettudományi Múzeum

Budapest

akadálymentesített

Cím: 1083 - Budapest, Ludovika tér 2-6.

Telefonszám: (+36 (1)) 210-1085, (+36 (1)) 303-6193

E-mail: info@mttm.hu

Nyitva tartás: Sze-V 10-17

Sorbarendezés:időpontnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendbencímnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendben

Állandó kínálat

A korallzátony világa

Igazi búvárkodást nem ígérhetünk, de a tengerek csodálatos élővilágával való ismerkedés élményét igen. A foglalkozáson többek között megismerkedünk a zátonyok színpompás pillangóhalaival, a feltűnő szépségű, ám annál veszélyesebb tűzhallal.

Rovarlesen

Sok ember szemében a rovarok a "nem szeretem állatok" közé tartoznak. Ám, ha elkezdünk ismerkedni velük, kiderül milyen érdekes élőlények.

Természetrajzi Műhely

A különböző korosztályok igényei alapján berendezett négy új foglalkoztató termünkben számos eredeti tárgy és hiteles másolat várja a természet csodáinak felfedezőit. Külön egységeket alakítottunk ki vakok és gyengénlátók, valamint a 6 éven aluli korosztály számára.

Természetbúvár-terem kicsiknek és nagyoknak

Ide várjuk mindazokat, akik szívesen töltenek el egy órát kőzetek, ősmaradványok, növények, állatok, ismeretterjesztő és tudományos könyvek között. A teremben a látnivalók kézbe vehetők.

Az ember evolúciója

Az emberfélék (hominidák) evolúciójának főbb állomásait tekintjük át. Kiemelkedő, nemzetközileg is jelentős hazai leleteink példáján ismerkedünk távoli rokonainkkal és őseinkkel, életükkel, mindennapjaikkal.

A világ rovarszemmel

Szemléletes kísérleteken keresztül fedezzük fel, hogy a rovarok miként érzékelik világunkat, hogyan úsznak, repülnek, ugranak, milyen módokon táplálkoznak. Megtudhatják, miként képzik a hangot udvarláskor, sőt ki is próbálhatják a cirpelés tudományát.

Miről árulkodnak a csontok?

Történeti embertan egészen kezdőknek. Régészeti feltárásokból származó csontok alapján beszélünk arról, hogy mi mindent lehet megállapítani elődeinkről a csontok vizsgálata alapján. Hány évet éltek? Milyen magasak voltak? Milyen sérülések érték őket?

Az erdők világa

"Sokszínű Élet" kiállításunk színfalai között ismerkedünk hazánk természetes erdőtársulásaival, jellegzetes állat- és növényvilágukkal. A foglalkozás során arra is fény derül, hogy hány szinten zajlik az erdei élet, és mi a különbség az őshonos erdők és a faültetvények élővilága között.

A vizek világa

A hazai vizes élőhelyek típusaival ismerkedünk meg; a patakok, a folyók, a tavak, a mocsarak, a láprétek jellegzetességeivel, jellemző állat és növényvilágával. Összehasonlítjuk a sok helyen egyre ritkuló őshonos fajokat és a betelepített vagy behurcolt jövevényfajokat.

Jégkori emlősök nyomában

Megismerkedünk a paleontológus munkájával: kiderítjük, milyen állatok élhettek a jégkorban. Lehet, hogy éppen te találod meg azt a csontot, ami egy még ismeretlen fajból fennmaradt!

Erdőkerülő

A sünt, a fakopáncsot, a vadmacskát minden gyerek ismeri, de vajon tudják-e, mi a különbség az őz és a szarvas között? Ki lakik a kidőlt fában?

Mamutok és társaik

Miért volt gyapjas a mamut? És egyáltalán, mikor éltek a mamutok? Éltek abban az időben emberek? Milyen állatokkal találkozhattak még az akkori vadászok? Ilyen, és hasonló kérdésekre keressük a választ a foglalkozáson.

Foglalkozások sajátos nevelési igényű gyerekek számára

Értelmi sérült, látássérült és mozgássérült látogatóink számára speciális termet alakítottuk ki. Az itt elhelyezett kézbe vehető tárgyak önálló felfedezését Braille- és nagyméretű feliratok, valamint interaktív program is segíti.
Múzeumpedagógiai kapcsolattartó

Árva Anita

(+36 (1)) 303-6193

info@mttm.hu

Az intézmény felszereltsége

Szakemberek:

interpretátor, muzeológus, óvodapedagógus, tárlatvezető

Helyiségek:

előadóterem, foglalkoztató
Eszközök:
  • technikai felszerelés: PC, projektor, írásvetítő, diavetítő, video
  • demonstrációs eszközök: eredeti tárgyak, preparátumok, makett, műtárgymásolat, jelmez
  • egyéb segedeszközök: festék, papír, ceruza, olló, ragasztó

Kényelmi felszereltség:

akadálymentes mosdó, Braille feliratok, büfé, csomagmegőrző, hordozható székek, játszótér, múzeumi bolt, orvosi rendelő a közelben, pihenő, ruhatár, tapintható tárlat, ülőpárnák, uzsonnázó, vendéglő, étterem a közelben

Közlekedés:

akadálymentes épület, múzeumtérkép, parkoló


Videótár

Dankó Pista hegedűje
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Hogyan készül a litográfia?
magyar
Levegő, tér és repülés
német
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
magyar
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
Szelíd motorosok
angol
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol