Eseménynaptár
2014. április

Magyar Nemzeti Múzeum

Budapest

akadálymentesített

Cím: 1088 - Budapest, Múzeum körút 14-16.

Telefonszám: (+36 (1)) 338-2122

E-mail: info@hnm.hu

Nyitva tartás: K-V 10-18

Keresési tippek

kiállítás rendezvény hír pályázat
Találatok rendezése:időpontnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendbencímnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendben
A kód: Bethlen 1613.
időszaki kiállítás
Bethlent trónra kerülésekor egy lerombolt ország, kiürült államkassza, meghasonlott politikusgárda, nemzeti bizonytalanság, és egy, az egész kontinenst átfogó, hatalmi és gazdasági válság várta. Mit tett az új uralkodó? Miként stabilizálta Erdély politikai és gazdasági helyzetét? Mitől nevezheti az utókor szellemi, kulturális és politikai „aranykornak" a trónon töltött tizenhét évet? Miért lehetséges, hogy a kiemelkedő politikai tehetséget és az uralkodói erényeket – a kortársak és a kései értelmezők mégis eltérően ítélik meg?
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2013.11.12.-2014.02.02.
Silvio Monti: Emlékezet és látvány
festészet, időszaki kiállítás, képzőművészet, szobrászat
2013-ban Olaszország és Magyarország kölcsönösen kulturális évadot rendez a másik országban. Ennek előkészítése során a Külügyminisztérium fölkérte a Magyar Nemzeti Múzeumot, hogy vegyen részt a programkínálat bővítésében. Az együttműködés tervezésekor az a gondolat fogalmazódott meg, hogy egy olyan neves, kortárs olasz képzőművész munkái jelenjenek meg a múzeum történeti kiállító terében, akinek a munkái valamiképpen reflektálnak, párbeszédet folytatnak a magyar és az olasz múlt egyik legizgalmasabb fejezetével: a 19. századi közös szabadságtörekvésekkel. A választás Silvio Monti, varesei művészre esett.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2013.10.16.-2013.12.31.
Robert Capa / A Játékos
Capa, ahogy még soha nem láttad
fotóművészet, hírességek, időszaki kiállítás, Robert Capa
Az eddigi Robert Capa-kiállítások általában azt igyekeztek körüljárni, kicsoda volt Robert Capa. Ezúttal azt kérdezzük: mi is volt? Emigráns, aki sehol sem telepedett meg. Fotóriporter és haditudósító, aki írt és filmet is forgatott. Hős, akiről nemzedéke legjobb írói írtak elismeréssel. Charmeur, akit szerettek a nők. Ember, akinek szenvedélye volt a játék.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2013.09.18.-2014.01.26.
Ősi halotti maszkok
A honfoglaló magyarság keleti eredetű halottas szokása
időszaki kiállítás, Ókor, régészet, történelem, Vaskor
Már sok évezreddel ezelőtti sírokban is megfigyelték, hogy a halottak arcát a sírba tétel előtt nedves agyaggal kenték be, amely száradás után maszkká merevedett. Később e maszkoknak számos formája terjedt el az óvilágban és az újvilágban egyaránt. Készültek fémből, agyagból, gipszből, bőrből és más anyagból.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2013.06.22.-2013.09.13.
Amrita Sher-Gil nyomában
Tablókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén
festészet, időszaki kiállítás, képzőművészet
Amrita Sher-Gil (Budapest, 1913. január 30 - Lahore, 1941. december 5.), magyar–indiai származású festőművész. Édesapja, Umrao Singh Sher-Gil Majithia gazdag szikh arisztokrata család sarja, édesanyja Gottesmann Marie-Antoinette, Baktay Ervin testvére volt. Az indiai Frida Kahloként is emlegetett festőnőt a 20. század egyik legnagyobb modern indiai festőjeként tartják számon, aki Indiában új művészetszemléletet alapozott meg.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2013.06.21.-2013.07.30.
XXXI. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Képben vagyunk! Életek és képek. Életképek
fotóművészet, időszaki kiállítás
A hat héten át látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni. Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2012-ben. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni. A képek beszédesek, szembesítésre ösztönöznek, kalandos időutazásra hívnak.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2013.03.29.-2013.05.12.
Vonzások és változások
18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben - A KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállítása
18. század, Ferenczy Károly, festészet, hírességek, időszaki kiállítás, képzőművészet, Madarász Viktor, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, századok, történelem, Újkor, XIX. század
A tárlat a 18-19. század magyar festészetéről ad átfogó képet, azzal a speciális megkötéssel, hogy a kiállított alkotások mindegyike magángyűjtemények féltett kincse. Így a kiállítás nemcsak egyfajta művészettörténeti áttekintés nemzeti festészetünk megszületéséről és a millenniumig tartó fejlődéséről, hanem ritka kultúrtörténeti pillanat is, hiszen ezek a képek csak néhány hónapra "bújnak elő" a magángyűjtemények védett és a külvilágtól elzárt világából, hogy azután ismét hosszú időre láthatatlanokká váljanak a nagyközönség számára.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2013.03.23.-2013.08.25.
Megismételt pillanat
Fekete Zsolt fotográfiái Orbán Balázs és Veress Ferenc nyomában
időszaki kiállítás
Időben és térben is különleges utazásra hívja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása. A tárlaton egyszerre, egymással párhuzamba állítva tekinthetők meg Erdély nevezetes építészeti emlékei és festői tájai Orbán Balázs székelyföldi író, néprajzi gyűjtőnek és Veress Ferenc fényképész, feltalálónak a 19. század második felében készített fotográfiáin, valamint Fekete Zsolt, ma élő marosvásárhelyi fotóművész fényképein.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2012.07.11.-2012.09.23.
Ötkarikás magyarok
Döntő pillanat
időszaki kiállítás, művelődés, szabadidő, sport
Olimpiai díjak, emlékérmek, kitüntetések, és jelvények mellett számos különleges, kiállításon ritkán, vagy először látható fénykép bemutatásával szeretnénk hangulatot teremteni a remélt, újabb magyar olimpiai sikerekhez Londonban. A korabeli képeslapok, kártyanaptárok mellett a látogatók viszontláthatnak jól ismert kabalafigurákat, és próbára tehetik az olimpiákkal és a magyarok sikereivel kapcsolatos tudásukat is.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2012.06.16.-2013.01.31.
Gömböc kiállítás
Tudomány és művészet találkozása
Egy keljfeljancsira emlékeztető tárgy, az első ismert homogén test, mely egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi ponttal rendelkezik, ezért bármerre döntik el, mindig ugyanabba a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. Míg azonban a keljfeljancsi egy nehezéknek köszönhetően reagál így, addig a Gömböc egyetlen anyagból áll és csupán a formája biztosítja a talpra állást. A kérdést, hogy létezik-e ilyen test, V. I. Arnold orosz matematikus tette fel 1995-ben, s az igenlő választ két magyar tudós, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói adta meg rá.
Magyar Nemzeti Múzeum Budapest 2012.04.20.-2012.09.02.
Első   Előző1234Következő   Utolsó


Videótár

Saab Múzeum
angol
Szélmérők a múzeumban
magyar
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Nefertiti Berlinben 1.
német
Múzeumok Majálisa 2012
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol
Levegő, tér és repülés
német