Eseménynaptár
2014. szeptember

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Budapest

akadálymentesített

Cím: 1036 - Budapest, Korona tér 1.

Telefonszám: (+36 (1)) 212-1245

E-mail: mkvm@iif.hu, _kereskedelmi.budapest@museum.hu

Nyitva tartás: K-V 10-18

Sorbarendezés:időpontnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendbencímnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendben

Állandó kínálat

A fagylaltkészítés fortélyai

A kezdetektől - amikor még nem volt hűtőszekrény, nem volt olyan egyszerű a hűtött édességek elkészítése - áttekintjük a fagylalt, a jégkrém és a parfé történetét. Megtudhatjuk, miben különbözik a fagyi a parfétól, mikortól esznek mai értelemben vett fagylaltot, mi volt a kedvence Sissi császárnénak.

Repeta - Zöldségfaragás

A reneszánsz kor étkezési szokásainak áttekintése után jellegzetes fűszerek illatát próbáljuk kitalálni, és különleges használati eszközökkel ismerkedünk meg. Ezt követően pedig megtanuljuk a zöldségfaragás pl. réparózsa fogásait, vagy ha még nem bánunk jól a késsel zöldségfigurákat készítünk.

Régi mesterek sikerei - Mi volt a titok?

Hangl Márk, Gundel János, Glück Frigyes vagy Steuer Gyula neve fogalommá vált nemcsak a szakmában, de még a városlakók körében is. Hogyan gondolkodtak a vendéglátásról, milyen apró trükkökkel érték el, hogy nagy jövedelmet biztosító, állandó vendégkörük legyen? Mi az, amit ezekből a mai vendéglátós is könnyűszerrel megvalósíthat?

Nálunk a vendég volt az Isten... - Vendéglátós szemlélet régen és ma

Egy régi kávés emlékezett az első félmondattal hajdani nevelőjére és arra a hozzáállásra, amit tőle tanult. Miért érte meg régen a vendéglősnek, a kávésnak vagy a pincérnek, hogy minden bosszúság, sérelem, sőt olykor veszteség ellenére is az embert, a vendéget állítsa a középpontba, ne pedig csak a bevételt?

Budapest, a kávéváros

Kosztolányi nevezte így szeretett városát, amelynek tucatnyi kávéházában volt maga is törzsvendég. Miért pont ez a vendéglátóhely-típus vált annyira népszerűvé, hogy nagyapáink, dédapáink el se tudták volna képzelni nélküle az életüket? Mi mindent szolgáltatott, mi mindennek adott terepet?

Nagy iskolák, nagy mesterek a régi vendéglátásban

Mióta léteznek Magyarországon vendéglátó szakiskolák? Milyen elméleti és gyakorlati tárgyakat kellett tanulni bennük? Kik voltak azok a mesterek, akiknek a keze alatt a legnagyobb séfek, kávésok, pincérek, szállodaportások nevelkedtek, és a szakmai ismereteken kívül mit tanítottak még a diákjaiknak?

Rongybabák, állatfigurák készítése

Társasjáték készítés

"Plakátoljunk!"

"Hirdető - posztoló"

Múzeumpedagógiai kapcsolattartó

Szabó Anikó

(+36 (1)) 375-6249

mkvm@iif.hu

Az intézmény felszereltsége

Szakemberek:

muzeológus, tárlatvezető

Helyiségek:

előadóterem, foglalkoztató
Eszközök:
  • technikai felszerelés: PC, projektor, videó, DVD-lejátszó, hangtechnika (mikrofonok, állványok, fények, vászon)
  • demonstrációs eszközök: látványraktár
  • egyéb segedeszközök: rajzeszközök, flip charte

Kényelmi felszereltség:

akadálymentes mosdó, hordozható székek, kerekesszék, orvosi rendelő a közelben, pihenő, ruhatár, ülőpárnák, vendéglő, étterem a közelben

Közlekedés:

akadálymentes épület

2014.09.21. Kismányok

2014.09.20. Nyírbéltek

2014.09.20. Budapest

Kulturális Örökség Napjai



Videótár

On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
német
Szelíd motorosok
angol
Átadták a kisnémedi Tájházat
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
Levegő, tér és repülés
német
Dankó Pista hegedűje
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Múzeumok Majálisa 2012
magyar
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
Kiemelt partnereink: kozelben.hu