Eseménynaptár
2014. április

Koszta József Múzeum

Szentes

akadálymentesített

Cím: 6600 - Szentes, Kossuth tér 1.

Telefonszám: (+36 (30)) 605-4680

E-mail: muzeum@szentesinfo.hu

Nyitva tartás: K-P 9-15, Szo 10-16
Kutatóknak: K 8-12

Értesítjük Tisztelt Látogatóinkat, hogy Koszta József festményeit 2014. március 30-tól 2014. június 29-ig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban tekinthetik meg. A Koszta-kiállítás helyén ez időszak alatt Tornyai János festményeiből készül időszaki tárlat, melynek megnyitója 2014. április 3-án 18 órakor lesz. A Tornyai János Múzeummal együttműködve kedvezményes belépőjegy-konstrukcióval tudják majd a két kiállítást megtekinteni. (Állandó Koszta-kiállításunk 2014. március 19-től 2014. július közepéig intézményünkben nem látogatható!)

Aktuális

2014.01.22. - 2014.06.29.

Madách Imre / Kass János

Az ember tragédiája című tárlaton Madách Imre drámai költeménye elevenedik meg Kass János szegedi grafikusművész képein. Kass János több nemzetközi és hazai dijat is nyert tipográfiai terveivel, grafikáival, illusztrációival és bélyegeivel.
grafika, időszaki kiállítás, irodalom, képzőművészet
2014.04.03. - 2014.06.29.

Tornyai színről színre

A Tornyai János Múzeum gyűjteményéből származó válogatás célja, hogy Tornyai János életművének minden fontosabb periódusát vagy jelentősebb képtémáját érzékeltesse színről-színre haladva, de nem „tükör által homályosan”.
időszaki kiállítás
Sorbarendezés:időpontnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendbencímnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendben

Állandó kiállítások

Szentes város évszázadai

A tervezett tárlatok közül az első a Szentes város évszázadai címet viseli, és 2006. március 15-én nyílt meg. A szűkebb pátria ezeréves történetét két forráscsoport, az írásos dokumentumok és a tárgyak sikeres ötvözésével mutatja be főként hagyományos vitrinekben.

Legelők, szántók, vadvizek - Gazdálkodás a szentesi határban

A"Legelők, szántók, vadvizek. Gazdálkodás a szentesi határban." című kiállítás az ártéri haszonvételi formák és a vízi közlekedés ismertetésével indul, megpróbál áttekintést adni a paraszti gazdálkodás időben és térben változó formáiról. 150-200 évvel ezelőtt a szentesi ember a maitól eltérő természeti viszonyok között élte mindennapjait.

Alsópárttól Felsőpártig - Városrészek, vallási felekezetek Szentesen

A folyosón rendezett kiállítás két nagy tematikai egység köré szerveződik. A város településszerkezetében bekövetkezett változások ismertetését követően bemutatja a városrészek sokszínű világát, majd egy szentesi ház helyiségeit járhatjuk végig képzeletben.

Céhek, iparosok, segédek - Mesterségek Szentesen

A "Céhek, iparosok, segédek. Mesterségek Szentesen." című állandó néprajzi kiállítás a város kézművességéről próbál áttekintést adni a munkaeszközökön, valamint az írásos és a tárgyi emlékeken keresztül.

Grafikusok, festők, szobrászok - Képzőművészet Szentesen

Állandó kiállítás formájában ismerkedhet meg az érdeklődő Szentes képzőművészetével, amely a városból elszármazó vagy helyben alkotó festők, grafikusok, szobrászok műveiből ad némi ízelítőt.

Nemzeti piktúra ideális tájban - Koszta József Szentesen

Koszta már 1917 előtt is ért el jelentős sikereket, de ezek még nem voltak elegendőek ahhoz, hogy "pályára" állhasson. 1917 előtti éveit így inkább a kísérletezés jellemzi, amely az akadémikus zsanértól Jules Bastien-Lepage és Ferenczy Károly "finom naturalizmusán", valamint a nagybányaiak és a szolnokiak plain air festészetén keresztül vezetett el a "tipikusan magyar", alföldi realizmusig, amely paradox módon valahol Lotz Károly és Munkácsy Mihály korai festészetében lelte meg gyökereit.

Történelmi arcképcsarnok

Református temetők kopjafái

Szentesi szobrászok

Koszta József relikviáiVideótár

Egyiptomi Múzeum - Torino, Olaszország
angol
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
magyar
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Saab Múzeum
angol
Szelíd motorosok
angol
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol