Eseménynaptár
2015. március

Iparművészeti Múzeum

Budapest

akadálymentesített

Cím: 1091 - Budapest, Üllői út 33-37.

Telefonszám: (+36 (1)) 456-5107

E-mail: info@imm.hu

Nyitva tartás: K-V 10-18

Sorbarendezés:időpontnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendbencímnövekvő sorrendbencsökkenő sorrendben

Állandó kínálat

Egy szecessziós palota kívülről-belülről

Az interaktív épületséta és tárlatlátogatás alatt a mozgalmas-izgalmas részleteken és különböző művészeti ágak (irodalom, építészet és iparművészet) alkotásain keresztül ismerkedünk a 19. századvégi meghatározó irányzattal, a szecesszióval.

Fába zárt virágok, állatok, tájképek - A ládából lett szekrény története

A foglalkozás során megnézzük, hogy a 17. század uralkodói, milyen berendezési tárgyak között éltek, így XIV. Lajos, a Napkirály udvari asztalosának alkotását.

Az eltűnt ruhák nyomában...

Ruhatörténeti foglalkozás a "Gyűjtők és kincsek" című kiállításhoz, nemcsak lányoknak!

Mi kerül a borítóra és hogyan? - a könyvkötés és a papír története

Johann Gutenberg, a könyvnyomtatás európai feltalálója vívmányaival ismerkedünk: a betűfémmel, a kézi öntőkészülékkel, a nyomdafestékkel, szedővassal.

Apródok és pajzstaró heroldok

Hogyan alakultak ki a címerek? Honnan ismerjük fel a nemes családokat? Előkelő származású urakat és hölgyeket?

Viszály és pusztítás: a görög-római mitológiai és az "istoriato" majolika tálak

Ovidius, Vergilius, Apuleius és más ókori költők, történetírók híres mitológiai meséi elevenednek meg különböző tárgyakon: "istoriato" majolikatálon, kisplasztikán, mézeskalácsformán és porcelán szoborcsoporton.

Ízlések és pofonok!

Mit vinnénk haza egy képzeletbeli aukcióról? Régi vagy modern, kicsi vagy nagy, kerek vagy szögletes? Mennyit ér és miért egy füstölő, egy étkészlet, egy bútor vagy egy ruha? Licitálj, és az összegyűjtött tárgyakból készíts saját katalógust!

Bibliai történetek tárgyakon

Múzeumi óra keretében a diákok megismerkedhetnek az állandó kiállítás gazdag gyűjteményében fellelhető bibliai történeteket bemutató tárgyakkal.

Repülő szőnyeg - Mesés múzeumi foglalkozások nagycsoportos óvodásoknak

Induljunk távoli utazásra a török mesék világába! Vezetőnk a csavaros eszű Naszreddin hodzsa, aki elkísér minket az Ararát hegy tetejéről az oszmán-török szőnyegekig, hogy a közös kalandokon át megfejtsük a repülő szőnyegek titkát. Útközben elidőzünk a török bazárban, a hammamban és a dzsámiban, megismerkedünk a török szőnyegekkel, szokásokkal, ízekkel.

Sárkányvadászat - avagy barangolás a különleges kincsek birodalmában - Mesés múzeumi foglalkozások nagycsoportos óvodásoknak

A meseszerű palotába beköltözött egy nagy, csúnya sárkány. Ha elég erősnek és bátornak érzed magad, akkor próbáljuk meg együtt megkeresni a műtrágyák közé rejtőzött sárkányt. A kalandozás során kívül-belül körbejárjuk ezt a meseszerű palotát, megcsodáljuk gazdagon díszített részleteit, és kikutatjuk azt is, milyen kincseket rejt magában.

Kapcsolódó kiállítás: Gyűjtők és kincsek

Kincstárnok kerestetik, avagy pompás főúri öltözetek nyomában... - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Játékos Esterházy vetélkedő keretében felfedezzük a különböző drága, főúri viseleteket, különös hangsúlyt fektetve a díszítőmotívumokra és az anyagokra. Megnézzük, hogy a gazdag főurak hogyan öltözködtek, milyen szoknyát és milyen kabátféléket viseltek, milyen ékszereket hordtak. Majd kipróbáljuk a gombkötő mesterséget is.

Páncéling, buzogány, nyílvessző, lószerszám - barangolás a magyar-török harcok világában - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Korfelidéző történeti társasjáték keretében török űző magyarokká válunk, és megismerkedünk a különböző típusú török fegyverekkel, lószerszámokkal, nyeregtakarókkal és azok díszeivel, motívumkincsével. Kalandos utunkat szövevényes családi szálak keresztezik.

Barangolás a szecesszió világában - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Az izgalmas épületséta során betekintést nyerünk a múzeum máskor nem látható, rejtett zugaiba. Utunk során felkutatjuk az épület historizáló elemeit, a lechneri formanyelv motívumait. A kiállított műtárgyak között barangolva felfedezhetjük a szecesszió jellegzetes díszeit, anyagait, technikáit.

Az eltűnt ruhák nyomában... - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Nyomozzunk együtt régi korok divatja után iparművészeti tárgyak segítségével! Felfedezhetjük a díszítőtechnikákon túl a haj- és kalapviseletek gazdag sorát, megismerhetjük anyagaikat, és lehetőségünk nyílik arra is, hogy megtapasztaljuk a 18-19. századi öltözködés nehézségeit. Kalandozásunk végeztével és korabeli motívumok felhasználásával ruházati kiegészítőt készítünk.

A nagy ékszerdoboz - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Ha mindig a kalandokat keresed, ha még nem jártál ékszerdoboz belsejében, de szívesen kipróbálnád, ha nem csak a külső alapján ítélsz, hanem a belsőt is szeretnéd megvizsgálni - akkor ez a találkozás csak rád vár! Hiszen a múzeumban bármi megtörténhet: az épület egy pillanat alatt ékszerdobozzá válhat és benépesülhet mesebeli lényekkel.

Stílustörténeti játék - a barokktól a szecesszióig - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Hogyan és milyen jegyek alapján ismerhetjük fel a különböző stílusokat? - a nyomozásra épülő foglalkozás során erre a kérdésre keressük a választ. Régi stílusok világában kalandozunk: a kiállításban megismerjük a különböző stílusú műtárgyak formálási módjait, díszítőelemeit, ismertetőjegyeit.

Repülő szőnyeg - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Induljunk távoli utazásra a török mesék világába! Vezetőnk a csavaros eszű Naszreddin hodzsa, aki elkísér minket az Ararát hegy tetejéről az oszmán-török szőnyegekig, hogy a közös kalandokon át megfejtsük a repülő szőnyegek titkát. Útközben elidőzünk a török bazárban, a hammamban és a dzsámiban, megismerkedünk a török szőnyegekkel, szokásokkal, ízekkel.

Fordulj !Keletnek!! - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Tájoljuk Keletnek szőnyegeinket! Az oszmán-török szőnyegek között megismerkedhetünk a török hódoltság időszakának kulturális kölcsönhatásaival, a három részre szakadt Magyarország történetével, az iszlám vallás szokásaival és ehhez kapcsolódóan az oszmán-török szőnyegművészet legszebb darabjaival.

Fordul a kocka! - Múzeumi órák általános iskolásoknak

Ördöglakatok, facsomók, rabkeresztek, tangramok, pentomínók és szómák. A gondolkodásfejlesztő játékok és a látszólag egyszerű geometriai formák valójában bonyolult és izgalmas logikai feladványok, amelyek megoldásához ötletesség és kézügyesség egyaránt szükséges. A játékos foglalkozás során megismerkedünk a logikai játékok fő típusaival, kézbe vesszük a Rubik rejtvényjátékokat, végül közösen megoldjuk a nagy rejtvényt: az óriási dinnyekocka összeállítását.

Selyemben, bársonyban, páncélingben… - az Esterházy-kincstár öltözékei - Múzeumi óra középiskolásoknak

Izgalmas történeti játékok keretében a kiállított tárgyakon és a főúri ősgalériák portréin keresztül figyeljük meg az Esterházy hercegek és feleségeik fényűző ruházatát, továbbá a portrékon szereplő feliratokat és a házöltözetek nemesi címereit is. Szerepjáték keretében elképzeljük a magyar főúri családok, az Esterházyak, a Thökölyek, Báthoryak, Lorántffyak életét.

Nyomozás az Esterházy leltárak szövevényes világában - Múzeumi óra középiskolásoknak

Nyomozásra épülő foglalkozáson a hozományi és hagyatéki leltárak szövegeit kutatjuk fel, továbbá kiderítjük, hogy hogyan kerültek a Magyar Királyság területére a portai (török) tárgyak: nyeregtakaró, nyereg, íj- és nyíltegezek, egy imaszőnyeg, valamint egy iráni kárpit. Keressük a gyűjtemény kincstárnokát és azt is, hogy mit fordított félre annak idején egy gondatlan kincstárnok.

Ízlések és pofonok!- avagy ismerkedés a stílusokkal - Múzeumi óra középiskolásoknak

Egy képzeletbeli aukció résztvevőivé válunk, füstölőre, étkészletre, ékszerekre , bútorokra, ruhákra licitálunk. Mitől értékes egy tárgy, hogyan és milyen jegyek alapján ismerhetjük fel a különböző stílusokat? - az aukciós játékra épülő foglalkozás során erre a kérdésre keressük a választ.

Historizmus vagy szecesszió? - egy szecessziós palota kívülről és belülről - Múzeumi óra középiskolásoknak

Az izgalmas épületséta során betekintést nyerünk a múzeum máskor nem látható, rejtett zugaiba. Utunk során felkutatjuk az épület historizáló elemeit, a lechneri formanyelv motívumait. A kiállított műtárgyak között barangolva felfedezhetjük a szecesszió jellegzetes díszeit, anyagait, technikáit.
Múzeumpedagógiai kapcsolattartó

Pataki Judit

+36 (1) 456-5171

info@imm.hu

Az intézmény felszereltsége

Szakemberek:

muzeológus, tárlatvezető

Helyiségek:

előadóterem, foglalkoztató
Eszközök:
  • technikai felszerelés: diavetítő, projektor, PC, videó, DVD
  • demonstrációs eszközök: műtárgymásolatok
  • egyéb segedeszközök: fehér és színes lapok, rajzeszközök, olló, ragasztó, kreatyv eszközök

Kényelmi felszereltség:

akadálymentes mosdó, büfé, múzeumi bolt, pihenő, ruhatár, ülőpárnák, vendéglő, étterem a közelben

Közlekedés:

akadálymentes épület


Videótár

Dankó Pista hegedűje
magyar
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
magyar
Hogyan készül a litográfia?
magyar
Múzeumok Majálisa 2012
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
német
Szélmérők a múzeumban
magyar
Saab Múzeum
angol