Eseménynaptár
2024. március
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
2024.03.23. - 2024.03.23.
Kaposvár
2024.03.23. - 2024.03.23.
Budapest
2024.03.23. - 2024.03.23.
Eger
2024.03.22. - 2024.03.22.
Budapest
2024.03.22. - 2024.03.22.
Szombathely
2024.03.21. - 2024.05.10.
Fülek
2024.03.15. - 2024.03.15.
Szentendre
2024.03.15. - 2024.04.15.
Szentendre
2024.03.14. - 2024.03.15.
Fülek
2024.03.11. - 2024.03.11.
Balassagyarmat
2024.03.09. - 2024.06.22.
Kecskemét
2024.03.08. - 2024.05.01.
Túrkeve
2024.03.07. - 2024.04.21.
Gyula
2024.03.01. - 2024.04.01.
Tatabánya
2024.03.01. - 2024.08.31.
Szeged
2024.02.29. - 2024.04.30.
Herend
2024.02.23. - 2024.03.10.
Hódmezővásárhely
2024.02.22. - 2024.05.19.
Szombathely
Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya - Pécs
Horváth népviselet
Cím: 7621, Pécs Rákóczi utca 15.
Telefonszám: (72) 315-629
Nyitva tartás: K-Szo 10-16
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2009.02.19. - 2009.07.01.
időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
350 HUF
Belépő diákoknak
180 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(15 fő felett)
130 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
180 HUF
Tárlatvezetés magyar nyelven
3000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
5000 HUF
Az utóbbi években egyre népszerűbb téma a bor, egyre több vidék alapozza megélhetését a szőlőtermesztésre és a borfogyasztással összefüggő turizmusra. Ezzel összefüggésben számos, borászatról, borvidékekről szóló könyv, tanulmány jelenik meg. Kiállításunk szintén a borról, a "test és lélek gyógyszeréről" szól, de a megszokottól eltérő aspektusokból szemléli a témát.
Részlet a kiállításból
Bemutatjuk a bor szakrális összefüggéseit, az utolsó vacsora híres mondatától indulva: "Ez az én vérem."

A szőlő és a bor a vallásos ember mindennapjainak is fontos tényezője volt, ezt bizonyítja a kalendáriumok különböző időszakához kapcsolódó védőszentek jelenléte is, akik a szőlőműveléshez és borászathoz kapcsolódó munkálatoknak megfelelően az időjárás viszontagságainak kitett termést védték.

A bort a gyógyászatban is sokoldalúan alkalmazták; már Hippokratész, az ókor elismert orvosa így jellemezte: a bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű, az ételek között a legkellemesebb. A 20. század közepéig a bor a gyógyszertárak egyik alapvető kelléke volt. A gasztronómiában napjainkban is mint alapvető élelmiszer szerepel, ami jellemző volt a múltban is, ezt bizonyítják a 17-19. századi szakácskönyvek boros receptjei.

A kiállításon láthatók a különböző korok borfogyasztással összefüggő iparművészeti remekei: a Zsolnay-gyár termékei, 17., 18. századi metszett üvegpoharak, üvegkelyhek, cantírok; spanyol, osztrák, cseh és magyar műhelyek termékei, a Habsburg-Lotharingiai-ház ezüst borhűtő edénye. A kiállítás legrégebbi darabjai a kora kereszténység időszakából származó boros edények, illetve a szőlőmotívumos avar szíjvég.

A Littke Pezsgőház tárgyai a pécsi és Pécs környéki borászattal szorosan összefüggő pécsi pezsgőgyártás kezdeteivel, technikáival ismertetik meg a látogatókat. A tárgyak kontextusát a nagyméretű fotók mellett egy 19. századi présház berendezési tárgyai szemléltetik. A borkóstolóhoz szakszerűen megterített asztal mellett a látogatók megismerhetik a legkülönlegesebb borfajtákat is.