Eseménynaptár
2021. december
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
2021.12.01. - 2021.12.01.
Budapest
2021.12.01. - 2021.12.01.
Kápolnásnyék
2021.12.01. - 2021.12.01.
Budapest
2021.12.01. - 2022.01.16.
Budapest
2021.11.30. - 2021.11.30.
Szekszárd
2021.11.28. - 2021.11.28.
Budapest
2021.11.28. - 2021.11.28.
Eger
2021.11.27. - 2021.11.27.
Budapest
2021.11.27. - 2021.11.27.
Budapest
2021.11.27. - 2021.11.27.
Kápolnásnyék
2021.11.27. - 2021.11.27.
Veszprém
2021.11.26. - 2021.12.26.
Salgótarján
2021.11.25. - 2022.01.29.
Budapest
2021.11.25. - 2022.01.22.
Budapest
2021.11.25. - 2021.12.25.
Salgótarján
2021.11.24. - 2023.01.27.
Hódmezővásárhely
2021.11.22. - 2021.12.22.
Budapest
2021.11.21. - 2022.04.03.
Budapest
2021.11.20. - 2022.02.27.
Kecskemét
2021.11.20. - 2021.12.19.
Dunaújváros
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2020.09.02. - 2020.12.31.
élelmiszeripar, gazdaság, időszaki kiállítás, ipar
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Egyéni belépő felnőtteknek
800 HUF
Csoportos belépő felnőtteknek
(10 fő felett)
700 HUF
/ fő
Egyéni belépő diákoknak
400 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(10 fő felett)
350 HUF
/ fő
Egyéni belépő nyugdíjasoknak
400 HUF
Csoportos belépő nyugdíjasoknak
(10 fő felett)
350 HUF
/ fő
Belépő családoknak
1700 HUF
/ család
Csoportos programjegy gyermekeknek
(múzeumi foglalkozások iskolai csoportoknak)
700 HUF
/ gyermek
Bérlet
(Múzeumpedagógiai bérlet )
2300 HUF
/ fő/4 foglalkozás
Egyéni bérlet
1200 HUF
/ fő / 4 alkalom
Csoportos szaktárlatvezetés
(előzetes bejelentkezéssel)
2800 HUF
/ csoport / kiállítás
Magyarországon Jedlik Ányos nevéhez fűződik, aki egy új és zseniális módszert talált fel a mesterséges ásványvíz előállítására, mivel az addig használt gyártás technológiai leírásai szigorúan védettek és titkosak voltak. Nem ő, hanem Joseph Priestley fedezte fel a szénsav vízben történő elkeverésének módját, de találmányával ő vetette meg a magyar szikvíz gyártás alapjait. A Hegedűs Géza által lejegyzett anekdota szerint az ő nevéhez köthető a szódavíz és bor elegyének, vagyis a fröccsnek a feltalálása is, de ez bizony nem több egy kedves legendánál.
Szódavízes palack
Akárhogy is, a szódavíz és a fröccs - akár málnafröccs formájában is – olyan népszerűségre tett szert az elmúlt évszázadokban, és olyannyira meghatározta minden népréteg és társadalmi osztály tagjainak fogyasztási szokásait, hogy méltán nevezhetjük a szódavizet magyar kultuszitalnak.

A kiállítás főszereplője a szódásüveg maga, ami a termék megjelenésének legfőbb módja. De nem csak a klasszikus formákkal találkozhatunk, abból szinte orgiaszerű élvezetben lehet részünk, hanem a ma már ismeretlen golyós üvegekkel (kracherli) is, amelyek 100 éve az üdítőitalos és szódás üvegek legjellemzőbb fajtája volt. Rácsodálkozhatunk arra is, hogy miként szolgált a szódásüveg politikai üzenetek továbbítójaként, s lett így korabeli média eszköz. Megismerhetjük a szódások legjelentősebb versenytársát is a patronos szifont, és olvashatunk a szódás lováról, vagy szamaráról.

Olvasósarkok, bámulni való szépségek, fejtörést okozó szabadalmak, irodalmi, képző- és iparművészeti alkotások kápráztatják el és gondolkodtatják meg a kedves látogatókat, aki elfogyaszthatják a kiállítás tárgyát: a szódavizet. Ezért mondhatjuk el, hogy ez egy igazán gasztro-interaktív kiállítás, ahol nem csak a szem, de a száj sem marad szárazon.

A páratlan kincseket a Szegeden élő, ma is aktív szikvízkészítő iparos, Bánffi István gyűjtötte össze több évtizedes kitartó munkával.

Kiss Imre, 
a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumi igazgatója