Eseménynaptár
2017. november
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
2017.11.19. - 2017.11.19.
Fehérvárcsurgó
2017.11.19. - 2017.11.19.
Kismaros
2017.11.17. - 2017.11.17.
Budapest
2017.11.17. - 2018.02.18.
Budapest
2017.11.14. - 2017.11.16.
Budapest
2017.11.14. - 2017.12.31.
Budapest
2017.11.03. - 2017.12.15.
Debrecen
2017.11.01. - 2018.03.31.
Mosonmagyaróvár
2017.10.30. - 2017.12.03.
Mosonmagyaróvár
2017.10.30. - 2017.11.30.
Kecskemét
2017.10.27. - 2017.12.21.
Ebes
2017.10.27. - 2017.11.30.
Makó
2017.10.27. - 2018.02.25.
Budapest
2017.10.27. - 2017.11.27.
Tiszafüred
2017.10.26. - 2018.01.21.
Sepsiszentgyörgy
2017.10.22. - 2017.12.31.
Debrecen
2017.10.11. - 2017.12.31.
Komló
2017.09.29. - 2017.12.21.
Kismaros
2017.09.26. - 2017.11.15.
Szekszárd
Janus Pannonius Múzeum - Természettudományi Osztály - Pécs
Cím: 7621, Pécs Szabadság utca 2.
Telefonszám: (72) 213-419
Nyitva tartás: K-Szo 10-16
2017.09.07. - 2018.01.27.
halászat, időszaki kiállítás, mesterségek
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
350 HUF
Belépő diákoknak
180 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(15 fő felett)
130 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
180 HUF
Izgalmas és ősi mesterség fortélyaiba, szakmai titkaiba avatja be az érdeklődőket a Janus Pannonius Múzeum új időszakos kiállítása. A szeptember 7-én 15.30-kor nyíló, „Karó közt a potyka” című tárlat a kisszerszámos halászat rejtelmeibe kalauzolja a látogatókat a JPM Természettudományi Múzeumában.
Kisszerszámos halászat
Az értékesebb halászóvizek már a középkorban földesúri tulajdonba kerültek, de a kevésbé értékeseken még sokáig fennmaradt a szabad halászat lehetősége. A paraszthalászok, akik csak kiegészítő foglalkozásként halásztak, főleg télen és tavasszal (a mezőgazdasági munkák szünetében) jártak halért.

A 16–17. században a „köteles halak” – a tokfélék és a harcsa – főúri eledelnek számítottak, míg a „tömegzsákmányból” tartósított halat fogyasztották a jobbágyok, katonák és cselédek.

A halat sütötték, főzték, szárították, füstölték, sózták. A halászlé készítésének specialistái a halászok voltak, tőlük került a polgári konyhákba. A tájanként eltérő receptekben közös, hogy többféle halból, vöröshagymával, sóval, borssal és paprikával főzik. 2015-ben a bajai halászlé is hungarikummá vált. A 19. századra a táplálkozáskultúrában is megmutatkozott a folyószabályozások és mocsárlecsapolások hatása. A korábban halbőségéről híres vizeink halállománya jelentősen lecsökkent. 2017-től a Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére március 20-át a halak napjává nyilvánították.

A „Karó közt a potyka – Kisszerszámos halászat” című tárlat látogatói informálódhatnak többek között a rekesztő, borító, szigonyos, hurokvető halászatról.