Eseménynaptár
2024. április
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
2024.04.25. - 2024.04.25.
Budapest
2024.04.25. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.25. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.24. - 2024.04.24.
Érd
2024.04.23. - 2024.04.23.
Szombathely
2024.04.23. - 2024.04.23.
Érd
2024.04.20. - 2024.04.20.
Szeged
2024.04.20. - 2024.04.20.
Eger
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
2024.04.16. - 2024.04.16.
Érd
2024.04.16. - 2024.04.16.
Szeged
2024.04.12. - 2024.04.12.
Debrecen
2024.04.12. - 2024.04.12.
Sepsiszentgyörgy
2024.04.12. - 2024.07.11.
Budapest
2024.04.10. - 2024.09.01.
Budapest
2024.03.21. - 2024.05.10.
Fülek
2024.03.15. - 2024.04.15.
Szentendre
2024.03.09. - 2024.06.22.
Kecskemét
2024.03.08. - 2024.05.01.
Túrkeve
Iparművészeti Múzeum - Budapest
Cím: 1091, Budapest Üllői út 33-37.
Telefonszám: (1) 456-5100
Nyitva tartás: A múzeum egész évben zárva tart.
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2015.08.07. - 2015.10.04.
formatervezés, gasztronómia, időszaki kiállítás, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kiállítás címe TAPAS, mivel az e néven elterjedt falatkák fogyasztása jellemzően spanyol szokás. Ez a kisebb adagok elköltésének kedvelt formája, mely keveri a nagyon is különböző ízeket, ugyanakkor lehetőséget teremt egyfajta közös időtöltésre is. A TAPAS név azért is találó, mert látványos, szemrevaló menüt kínál a dizájn szempontjából jelentős ételekből. Felidézi a tapa (falatka) eredetét, melyet számos legenda és hagyomány is övez. Ezek egyike szerint, régen, amikor bort rendeltek, a poharat egy szelet kenyérrel vagy felvágottal takarták le, megelőzendő, hogy a por vagy a muslicák bekerülhessenek az italba.

A pohár befedése a spanyol tapar igéből származik, mely a mai tapas szóra utal.

A TAPAS kizárólag Spanyolországban tervezett vagy gyártott termékeket mutat be. A kiállított darabok között vannak spanyol dizájnerek által külföldön előállított termékek, de láthatjuk külföldi tervezők Spanyolországban gyártott darabjait is. Megismerkedhetünk egyebek mellett a jellegzetes spanyol borostömlővel, a füles korsóval és a butykossal, három olyan eszközzel, melyekkel higiénikusan osztható szét az ital. Ugyanakkor találkozhatunk a legmodernebb formavilággal is, a hagyományos eszközök fiatal tervezők által újraálmodott, átfogalmazott változataival – ilyen például a Jordi Herrera chef által tervezett Fakircook vagy Andreu Carulla szellemes „élő” edénye. A kiállítás modern és élvonalbeli szemléletet egyaránt tükröz, olyan, kivétel nélkül első osztályú éttermek dizájnját mutatja be, mint az elBulli, az El Celler de Can Roca vagy a Mugaritz.

Ferrán Adriá, aki „a főzés a fogások tervezése” elvet vallja, kisebb forradalmat indított el, mikor bevonta az ipari tervezőket a konyhájába, egyszerre határozva meg a formát és a tartalmat. A konyha és dizájn közötti kreatív kapcsolat egyre inkább jellemzőjévé válik a spanyol konyhának, ugyanakkor a nemzetközi viszonylatban is teret hódít e két különc szakma összekapcsolódása.