2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.30.
Kinizsi Vár Nagyvázsony

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár

Albertfalvi Helytörténeti Gyűjtemény és Iskolamúzeum - Budapest
A múzeum főbejárata
Cím: 1116, Budapest Pentele utca 8.
Telefonszám: (1) 208-6635
Nyitva tartás: K, CS 16-18
(Iskolai szünetekben zárva)
állandó kiállítás, egyháztörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő
100 HUF
Csoportos napijegy
200 HUF
A közel 100 éves település életében - az 1920-as évek elején - nyílt lehetőség arra, hogy Budafoktól elválva (egyházi viszonylatokban is), önálló megoldásként iskolakápolnát hozzanak létre. Az akkor már nagyközség iskolájának egyetlen tanterméből vasárnaponként kihordták az iskolai bútorokat, és a kápolna felszerelésével rendezték be azt. E kápolna eredeti felszereléseit mutatja be az egyik kiállítási szoba. Megtalálható itt az eredeti tabernákulum, a szenteltvíztartó, valamint szobrok és zászlók is.
Részlet a kiállításból
A második iskolakápolnát - mely 1930-ban készült el a földszintes, hat tantermes iskola tornatermében - fényképeken mutatjuk be. Megtekinthető az eredeti kisharang is, mely az iskola épületének tetején kialakított tornyocskából hívta imára a hívőket.

A végleges megoldást az 1941-re elkészült templom jelentette, melynek felszentelési képei egy tablón láthatóak. Bemutatjuk az eredeti oltárkép egy darabját is, mely átvészelte a második világháború viharait. Az oltárkép festője Séd Teréz, aki a templom tervezőjének, dr. Lechner Jenőnek volt a tanítványa. E szobában helyeztük el azt a feszületet is, mely egykor az első községháza nagytermében volt felfüggesztve.

Mivel anyakönyvezés már a "budafoki" időben is volt, ki tudtuk állítani azt a listát is, amely az 1819-1919 között születettek nevét tartalmazza. Látható a kiállításon még az Albertfalván született papok, illetve az innen elszármazott lelkipásztorok fényképe és neve is.

Dr. Kada Lajos érsek, apostoli nuncius Rómában történő nyugdíjazása után Albertfalván telepedett le. A munkássága alatt kapott emlékekből múzeumunkban nyílt kiállítás. Itt halt meg Albertfalván, de még halála előtt megkapta a XI. kerület díszpolgára címet. Az ezt igazoló oklevél is látható a múzeumban.