Eseménynaptár
2015. február

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Váczy Péter Gyűjtemény

Győr

Cím: 9022 - Győr, Nefelejcs köz 3.

Telefonszám: (+36 (96)) 318-141

E-mail: kozmuzeum@t-online.hu

Nyitva tartás: K-V 10-18

Váczy Péter Gyűjtemény

agyagművesség, kerámia, állandó kiállítás, bőrdíszművesség, bútorművesség, fa- és csontfaragás, festészet, freskó, grafika, ikonfestészet, iparművészet, képzőművészet, kőfaragás, népi iparművészet, szobrászat, üvegfestészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Váczy Péter az 1930-as évektől foglalkozott képző- és iparművészeti tárgyak gyűjtésével. Magángyűjteménye Győrbe kerüléséről így írt Kolozsváry Ernő polgármester: - "Két évvel ezelőtt kerestem fel először Váczy Péter történész professzort, akinek magángyűjteménye a XV-XVIII. századi bútorok, porcelánok, üvegek, szőnyegek, festmények, templomi kegytárgyak révén országos hírű volt. Pillanatokon belül kialakult közöttünk az egyetértés - ő azt szerette volna, hogy a gyűjtemény együtt maradva éljen tovább, én azt, hogy a nagy értékű, gyönyörű gyűjtemény Győrbe kerülhessen és városom rangját emelje".

Sajnálatos, hogy Váczy Péter már nem érhette meg életműve győri bemutatását. Két héttel a múzeum első székhelyének avatása előtt örökre elment.

Váczy Péter gyűjteményének magját reneszánsz és barokk bútorok, képző- és iparművészeti tárgyak alkotják. Az ezt megelőző történelmi korokból szórványos görög és római, továbbá középkori magyar régészeti emlékeket, egy kínai hárommázas terrakotta sírőrző katonát, a XIX. századból keleti szőnyegeket, üveg, ezüst és bronz tárgyakat, kínai porcelánokat, csillárokat, falikarokat találunk.

A gyűjtemény legszebb darabjai közé tartozik egy 16. sz. eleji spanyol csontberakásos íróláda, három 16. századi bőr- és bársony kárpitozású karosszék, egy oroszlánlábas kör alakú asztal, egy rozettadíszes kelengyeláda, Giacomo Piazetta remekmívű, angyalalakos konzolasztala, egy dúsan faragott olasz tálalószekrény, egy gazdagon díszített és restaurálatlanul is lenyűgöző látványt nyújtó kabinetszekrény, valamint egy márványutánzatú festéssel díszített kétajtós ruhásszekrény - oromzatán a Pethő család címerével. Ugyancsak remek mestermunkák az intarziás vagy festett rokokó komódok, az észak-olasz emeletes írószekrény, továbbá a faragott, vagy intarziadíszes székek, az aranyozott, faragott keretes tükrök, valamint egy 17. század végi epitáfium.

A képzőművészeti alkotások között olyan remekműveket találunk, mint a 15. századi sienai Mária a gyermek Jézussal és szentekkel című festmény, Pietro Muttoni Iphigénia feláldozását megjelenítő képe, a Sebastian Bourdon munkájaként azonosított, bibliai jelenetet ábrázoló festmény, Gregorio Guglielmi mártíromság-jelenete, a 15. századi, firenzei terrakotta gyertyatartó angyalpác, az 1500 körüli délnémet Krisztus imádása-jelenetes fa relief, egy 16. század eleji Krisztus-korpusz, valamint egy azonos korból származó, ismeretlen délnémet mester műve, a Szent Anna harmadmagával című szobor.


Videótár

On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
német
Saab Múzeum
angol
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Egyiptomi Múzeum - Torino, Olaszország
angol
Nefertiti Berlinben 1.
német
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Szelíd motorosok
angol
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
magyar
Leonardo zseniális szerkezetei a Haáz Rezső Múzeumban - Székelyudvarhely
magyar