Eseménynaptár
2015. március

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Budapest

akadálymentesített

Cím: 1146 - Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Telefonszám: (+36 (1)) 363-1117

E-mail: info@mmgm.hu

Nyitva tartás: III.1-X.31.: K-V 10-17
XI.1-II.28.: K-P 10-16, Szo-V 10-17

A kiállítás már nem tekinthető meg.
2012.06.05. - 2012.07.18.

Organikus képek és látomások

időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Margóczi Márk autodidakta, naiv festő 1973-ban Ózdon született. Képeit első alkalommal Budapesten állították ki 2012-ben a BRFK szervezésében. A tárlat az élő folklór motívumainak, a vidéki élet, a falusi lét képeinek puritán megjelenítése által indítja útjára a látogató fantáziáját.

Természetközeli gondolkodásmód tűnik fel a festmények némelyikén, ahol az elvont formavilág felé haladva még jól felismerhetőek az élet organikus alapjainak, szöveteinek elemei - virágpollenek, növényi levelek - sajátos látásmód szerint elrendezve. A festő alkotásainak egy része már kétségkívül elvont, de mindenképpen életközeli víziók kavarognak úgy, hogy közben a szemlélődőt játékos nyugalom szelídíti meg. A tárlat záró képein választ kaphatunk az örvénylő motívumok ábrázolására. A kis labdacsok, gömbök közt valódi életcél látomásaként feltűnnek a még meg nem született gyermek arcvonásai. A férfi, az apa gyermek utáni vágyát sejtjük felfedezni? Különleges érzés, amellyel ritkán találkozunk...

1973-ban születtem a hét domb városában Ózdon, 1993-tól Budapesten élek. Gyermekkorom óta érdeklődöm a rajzolás és a festés iránt. Az elmúlt években kezdett kiteljesedni bennem a festészetben megnyilvánuló önmegvalósítás iránti vágy, majd magával ragadott az alkotás öröme. A kifejezési technikákat autodidakta módon sajátítottam el. Kezdetben ismert festők képeit másoltam, mivel a klasszikus képek festését kihívásnak tekintettem, és úgy gondolom, hogy a megismerésre alkalmas módszer volt. Végül az absztrakt, modern festészet világánál állapodtam meg.

Virágcsendéleteimnél előszeretettel alkalmazom a fekete-fehér, plusz egy szín és annak az árnyalatai kombinációt, modern képeim egy részénél pedig a négyzetrácsos képmegjelenítést, mely meglehetősen különleges formavilágot tükröz. A gondolat megjelenítéséhez gyakorlatilag mindenhonnan merítek forrást, legyen szó egy vizes polírozás visszamaradt üledékéről, egy árnyékról vagy egy mikroszkopikus képről.

Képeimet kasírozott vászonra, feszített vászonra, illetve farostlemezre festem akril festékkel, elkészültük után pedig egyedi elbírálás alapján lakkozok is.


Videótár

Nefertiti Berlinben 1.
német
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
német
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
Hogyan készül a litográfia?
magyar
Egyiptomi Múzeum - Torino, Olaszország
angol
Levegő, tér és repülés
német
Átadták a kisnémedi Tájházat
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
Saab Múzeum
angol
Szelíd motorosok
angol