Eseménynaptár
2014. október

Kuny Domokos Múzeum - Vár

Tata

Cím: 2890 - Tata, Váralja u. 1-3.

Telefonszám: (+36 (34)) 381-251, (+36 (34)) 381-251

E-mail: info@kunymuzeum.hu

Nyitva tartás: K-V 9-18
Belépőjegyek megváltása 17.15-ig lehetséges!

A kiállítás már nem tekinthető meg.
2012.08.18. - 2012.09.30.

Mikrokozmosz

Arcképek, történelmi keretben

17. század, 18. század, időszaki kiállítás, századok, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumunk raktárában őrzött, történeti kiállítások alkalmával, hangulatkeltő dekorációként, háttéranyagként bemutatott, vagy még soha ki nem állított arcképeket gyűjtöttünk egybe a kiállítás alkalmával.

Nem elsősorban műfajtörténeti bemutatót készítettünk, bár a látogató kétségtelenül képet kaphat a 17-19. századi arcképfestészet sajátosságairól, a nemesi arckép születésétől a biedermeier portrék világáig. A szándékunk elsősorban az volt, hogy megmutassuk az arcképek gazdag és mély jelentésárnyalatait, amelynek első rétegét talán a korra való utalások, az ábrázolt rangját kifejező kosztüm, kellékek jelentik, ezek mögött jelenik meg az ábrázolt személy, az egyéniség bélyegeivel, a lélek ábrázolása a festészet finom eszközeivel. Megpróbáltunk a képeken ábrázolt személyek nyomába eredni, megfejteni a képek titkát. Így lépett elő portréjának kulisszái közül Habsburg Mária Magdolna főhercegnő, Lipót császár leánya, testvérével, a később császárrá koronázott Józseffel együtt, mindketten szinte gyermekek még a képeken. Mária Magdolna kék drágaköves, igazgyöngyökkel terhes ékszereket visel, hajában, nyakán, de még pompás ruhájának fűzőbetétjében is. Minden kék, arany és fehér, megcsillanó selyem, ékkő és csipke, ami azonban a legszebben ragyog a képen, az a kis királylány, a kis "infánsnő" kíváncsi, kék szeme.

1820-ban készült az a két arckép, amely a császári testőrgárda tisztjét, és ifjú feleségét ábrázolja, éppen a házasság alakalmából. Az asszony, finoman megcsillanó gyöngy ékszereivel, selyem ruháinak csipkéivel férjének, az arany paszomántos egyenruhában büszkén feszítő, fiatal férfinek méltó párja – a női és férfi princípium, attitűd, mentalitás kitűnő, találó megfogalmazása ez, egy fiatal, szinte ismeretlen festőnő, Anna Frikart ecsetje nyomán.

Kiállításunk nem jöhetett volna létre a Barokk Fesztivál támogatása nélkül. Kerti Károly György restaurátor munkatársunknak így sikerült egyrészt feltámasztani, restaurálni, másrészt kiállításra előkészíteni a képeket, amelyek a tatai vár környezetében az Esterházyak hajdani, legendás képtárát idézik fel.

Kövesdi Mónika

Képekben

2014.10.31. Budapest

2014.11.08. Budapest

2014.11.07. Pécs

2014.09.29. Békéscsaba

2014.11.07. Berettyóújfalu

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Videótár

Nefertiti Berlinben 1.
német
Leonardo zseniális szerkezetei a Haáz Rezső Múzeumban - Székelyudvarhely
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Saab Múzeum
angol
Szélmérők a múzeumban
magyar
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol
Szelíd motorosok
angol
Múzeumok Majálisa 2012
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
magyar