Eseménynaptár
2014. november

Terror Háza Múzeum

Budapest

akadálymentesített

Cím: 1062 - Budapest, Andrássy út 60.

Telefonszám: (+36 (1)) 374-2600

E-mail: muzeum@terrorhaza.hu

Nyitva tartás: K-V 10.00-18.00

A kiállítás már nem tekinthető meg.
2007.09.27. - 2008.05.01.

Magyar Tragédia, 1947 - Megfosztva a szülőföldtől. Magyar sors Csehszlovákiában

időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az 1918-ban alakult, soknemzetiségű Csehszlovákiát alapítói szláv nemzetállammá kívánták változtatni, s a két világháború között tettek is lépéseket ennek érdekében. Az igazi lehetőség azonban a második világháború végén érkezett el az Eduárd Benes elnök által vezetett londoni emigráns kormány számára. Terveik megvalósításához a pánszláv szolidaritás alapján bírták a Szovjetunió támogatását is. Csehszlovákia nyugati részén több mint hárommillió német élt, az ország keleti felében pedig, Szlovákiában, a több mint 600 ezres magyarság képezte a szláv nemzetállamiság útjában álló legnagyobb akadályt.

Eduárd Benes és londoni kormánya a moszkvai kommunista emigráció tagjaival együtt Moszkván keresztül 1945. április 3-án érkezett Kassára. Itt alakult meg az új csehszlovák kormány és itt hirdették ki a napokkal korábban Moszkvában elfogadott és a szovjet vezetés által is jóváhagyott kormányprogramot, mely a német és a magyar kisebbségekkel szemben a kollektív bűnösség elvét alkalmazta.

A német és magyar ellenes intézkedések elsődleges "jogforrásai" az elnöki dekrétumok (a "benesi dektérumok") voltak. Eduard Benes köztársasági elnök 1945 folyamán 143 dekrétumot bocsátott ki. A magyar kisebbség felszámolása a trianoni területről 1938 után érkezettek és az ún. "háborús bűnösök" kitoloncolásával vette kezdetét. Ez mintegy 31 000 magyart érintett. Az őshonos magyarság kitelepítése azonban nehézségekbe ütközött. A magyarság egyoldalú kitelepítéséhez a csehszlovák kormány csak a Szovjetunió jóváhagyását tudta megszerezni. A nyugati szövetségesek vétója miatt a csehszlovák politika a lakosságcserére helyezte a hangsúlyt. A Magyarországra kényszerített 1946 február 27-én megkötött csehszlovák magyar lakosságcsere egyezmény értelmében Csehszlovákia annyi szlovákiai magyar telepíthetett át Magyarországra, amennyi magyarországi szlovák önként jelentkezik a Csehszlovákiába történő áttelepülésre. Az egyezmény lehetővé tette azt is, hogy Csehszlovákia paritáson felül, tehát egyoldalúan áttelepíthesse a szlovák népbíróságok által háborús bűnösnek minősített magyarokat is.

A csehszlovák kormány nacionalista ábrándok miatt jócskán felülbecsülte a magyarországi szlovákság létszámát és áttelepülési kedvét. Amikor ezek az ábrándok hamisnak bizonyultak, minden lehetséges módon igyekeztek a megkötött egyezményt kijátszani és több mint 20 ezer szlovákul nem is beszélő személyt vettek fel áttelepülni kívánó szlovákként. Nyomást próbáltak gyakorolni a magyar kormányra az 1945-ben végrehajtott deportálások felújításával is. Becslések szerint 60-100 ezer magyart szállítottak el Cseh- és Morvaországba kényszermunkára. A deportáltak nagy részét megalázó embervásárokon osztották szét a cseh gazdák között. Egyúttal "reszlovakizációs" kampányt is indítottak. Ez átmeneti sikert hozott.

Szlovákiai magyar lelkészek és egyetemisták közben ellenállási szervezetet hoztak létre. A Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség célja a kisebbség sérelmeinek dokumentálása, a jogfosztottak és a magyarországi hivatalok tájékoztatása volt. Két illegális újságot is megjelentettek. 1949-ben sokukat súlyos börtönbüntetésre ítélték. A lakosságcsere egyezmény végrehajtása többszöri halasztás után csak 1947 áprilisában kezdődött és megszakításokkal 1948 decemberéig tartott.

1970.01.01. Gödöllő

2014.11.08. Budapest

2014.11.08. Pásztó

2014.09.29. Budapest

2014.11.03. Budapest

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Videótár

Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Hogyan készül a litográfia?
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Szelíd motorosok
angol
Bélyegmúzeum
magyar
On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
német
Saab Múzeum
angol
Szélmérők a múzeumban
magyar