Eseménynaptár
2015. március

Munkácsy Mihály Múzeum

Békéscsaba

akadálymentesített

Cím: 5600 - Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Telefonszám: (+36 (66)) 323-377, (+36 (66)) 328-040

E-mail: mmm@bmmi.hu

Nyitva tartás: K-V 10-18

A kiállítás már nem tekinthető meg.
2011.09.16. - 2012.01.15.

Egy XIX. századi alkotóműhely - Orlai Petrics Soma kiállítás

festészet, időszaki kiállítás, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Békés megye és vidéke a 19. század művészetének kiemelkedő alakjait adta Magyarországnak. Nemrég emlékeztünk a gyulai Erkel Ferencre, s emlékezhettünk volna az oda is kötődő Petőfi Sándorra, most pedig, születésének 190. évfordulójára készülve (és halálának 130. évfordulóján éppen túl) egy régóta esedékes, gyűjteményes kiállítással tisztelgünk (Orlai) Petrics Soma (1822-1880) előtt, aki Mezőberényben született.

Nem csak azért, mert először ő rendezett egyéni kiállítást Magyarországon, 1852-ben. Elsők között tanult a magyar művészet felívelését meghatározó müncheni akadémián, első volt, aki nagyszabású festményekben gondolkozott, elsőként figyelt fel a művészetek közt lehetséges kapcsolatokra, a nők szerepére a történelemben és a társadalomban, a művészetek és a kultúra jelentőségére a történelemben. Életműve, képtípusai a vizuális kultúra - a képkultusz és a kultuszkép - magyarországi kibontakozásának alkotó részei. Legszebb példája épp a Munkácsy Mihály Múzeum tulajdona: a Coriolanus.

Élete alatt a lehető legmélyebb változásokon esett át az ország: jövőt építő reformkort forradalom és szabadságharc, majd súlyos önkényuralom követett, ami sokat ígérő kiegyezésben oldódott fel. Kora legkiválóbbjainak, legellentétesebb személyiségeinek barátságát élvezte. A közösség és az egyes ember, a ráció és az érzelmek, a stabil erkölcsi törvények, ideák és a valóság ellentmondásai, az egyéni szabad akarat és kötelesség közt kereste az "igazságot". Művészete erről a keresésről szól, miközben közkedvelt portréfestő is volt, aki a polgárok arcképeiben egy nemzet ambícióit örökítette ránk.

Életművének számos darabja került elő az utóbbi évtizedekben, köztük a Munkácsy Mihály Múzeum tulajdonába is. Ezeket és a már jól ismerteket azon témakörök szerint csoportosítva mutatja be a kiállítás és katalógusa, melyek a mai (művészet)történetírás szempontjai a múlt és saját korunk megismeréséhez, a család, a tanulmányok, a barátok, támogatók és intézmények, a környezet, a példaképek és a társadalom kontextusában, s a történelemmel és a társművészetekkel szembesülve az alkotóműhelybe pillanthatunk be. Orlaié mellett a 19. századéba is, mely a mai Magyarország megteremtője volt.Videótár

A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Leonardo zseniális szerkezetei a Haáz Rezső Múzeumban - Székelyudvarhely
magyar
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
német
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar
Szelíd motorosok
angol
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
magyar
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Nefertiti Berlinben 1.
német
Levegő, tér és repülés
német