Eseménynaptár
2015. március

Móra Ferenc Múzeum

Szeged

akadálymentesített

Cím: 6720 - Szeged, Roosevelt tér 1-3.

Telefonszám: (+36 (62)) 549-040

E-mail: info@mfm.u-szeged.hu

Nyitva tartás: K-V 10-17
A nyári időszakban csütörtökönként hosszabbított nyitva tartással: 10-20 óráig várjuk látogatóinkat

Csak egy Földünk van - természettudományi kiállítás

állandó kiállítás, ásványtan, geológia, őslénytan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A körbejárást időspirállal ellátott forgó földgömb nyitja. Mivel az élet kialakulását követve az egyszerűbb rendszerek felől a bonyolultabbak irányába haladtunk, időutazásunkat kezdjük az élettelen természet birodalmában. Fantáziavilágba illő csodái közül a különféle ásványok és kőzetek egyedi szépségükkel vonják magukra a figyelmünket. Az ásványokat az ősnövények követik, különös tekintettel azokra a Karbon kori fajokra, melyekből a feketeszén kialakult. A lenyomatok mellett színes tájrekonstrukciók segítenek felidézni az egykori "erdőket".

Ezután rég elpusztult őslények mészvázai és lenyomatai emlékeztetnek a múló időre. A víz körforgását a természetben grafikai modell foglalja össze. Akváriumainkban néhány, trópusi vizekben előforduló halfaj látható.

A galéria alsó szintjén lépjük át a vízi és a szárazföldi élőhelyek hajdan mérföldkőnek számító határát. A felső galérián, Kárpát-medencei körképünket -kissé önkényesen- szűkebb pátriánkkal a Dél-alfölddel kezdjük. 3 kisebb méretű diorámát alakítottunk ki. Ezek a következők: a szikes tavak, a tiszai hullámtér és a homokvidék. Diorámánkban az odvas, lábon halódó botolófüzesek madárvilága tárul a látogatók elé. A Kárpát-medence biotóp-típusainak ismertetését egy hipotetikus hegyi erdő élővilágával zárjuk. A nagyméretű diorámában találkozhatunk a barnamedvével, a rókával és a farkassal.

Visszatérve az alapszintre, a lépcsőforduló után az Arizónai–sivatag diorámája fogadja a látogatókat. A sivatagi élőképet a Föld vegetáció-térképe, valamint a dél-amerikai füves térségek állatait bemutató dioráma követi. A lépcső mellett, egy beépített falitárlóban, Közép- és Dél-Amerika egzotikus küllemű bogarai kaptak helyet.

A műsziklából kiépített "Andok" alagútján átkelve az esőerdő kellős közepén találjuk magunkat. Az aprócska kolibriktől a nagycsőrű tukánon át sokféle madárban gyönyörködhet a nagyközönség, és megfelelő az emlősanyag is. Az őserdők színpompás pillangóiból viszonylag apró, de reprezentatív gyűjteményt állítottunk össze. Az esőerdő melletti, korlátokkal lehatárolt falfelületen, bőrökkel érzékeltetjük néhány amazóniai hüllő (királyboa, fekete kajmán) impozáns méreteit.

A Móra-múzeum természettudományi állandó kiállítása 2012 őszén kívül-belül megújult. A gyerekeket és a gyermeklelkű felnőtteket várják azzal a bányarekonstrukcióval, amelyben törpék televízióznak: Agricola, a bányászati tudományok megalapozójának főművét, a De re metalicát figyelik. A bányászat mellett különleges féldrágaköveket, például tigrisszemet, jáspist és különféle opálokat is bemutatnak.

Teljesen új jégkorszaki blokk is kialakításra került, ahol egy barlangi medvét ismerhetnek meg a látogatók: a csontváz alapján elkészített 3D-s animációt egy leskelődőn keresztül nézhetik meg. Méretarányosan kicsinyített, gipszből készült mamutot, gyapjas orrszarvút, sztyeppei ősbölényt és farkasokat is kiállítanak, miközben a jégkorszak hangjait - szélsüvítést, állathangokat - hallhatunk.

Két új dél-amerikai állatfajjal is találkozhatnak a látogatók: egy fekete bőgőmajommal és egy vöröslábú kígyászdaruval, azaz kariámával bővült a tárlat, illetve egy lenyűgöző méretű óriáskagylót is bemutatnak a kiállításon. A tárlat nem csak belülről, hanem kívülről is megújult: újraposztózott falak, felfrissült tablók és korszerű, ledes világítás várja a Móra-múzeumba érkezőket 2012. október 10-étől.

KépekbenVideótár

Egyiptomi Múzeum - Torino, Olaszország
angol
Dankó Pista hegedűje
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Új kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
magyar
Nefertiti Berlinben 1.
német
Leonardo zseniális szerkezetei a Haáz Rezső Múzeumban - Székelyudvarhely
magyar
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
magyar
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
német