Eseménynaptár
2014. október

Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely

Székesfehérvár

Cím: 8000 - Székesfehérvár, Koronázó tér

Telefonszám: (+36 (22)) 315-583

E-mail: szikm@iif.hu

Nyitva tartás: IV.1-X.31.: K-V 9-17

Aba Novák Vilmos történelmi seccója

Aba Novák Vilmos, állandó kiállítás, festészet, hírességek, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Székesfehérvár 1938-ban a kettős szentév, az Eucharistia és a Szent István Emlékév (Szent István halálának 900. évfordulója) eseményeinek kapcsán az országos figyelem középpontjába került. A központi kormányzat támogatásával a város - a hivatalos ünnepségsorozat keretében - olyan megbízásokat tartogatott Aba Novák számára, amelyek művészi karrierjének csúcspontját jelentették.

1938 októberében a vallás- és közoktatásügyi miniszter a székesfehérvári polgármesternél indítványozta a Szent István Emlékév eseményeinek méltó megörökítését a város középületeiben. A kultuszminisztérium, a Műemlékek Országos Bizottsága, valamint a Szent István Emlékév Országos Bizottsága a romkerti mauzóleumban elkészítendő munkákkal Aba Novák Vilmost bízta meg.

A falképeken Aba Novák korábbi munkáiról már jól ismert módszerével találkozunk: tömör formában sűríti össze az egyes jeleneteket, melyeket hangsúlyosan megjelenő, részben tagoló funkciót ellátó, részben az egyes "felvonásokat" szövegszerűen is kommentáló mondatszalagokkal különíti el.

A Szent Korona történetét feldolgozó események sora a K-i falon elevenedik meg: a Szilveszter pápa által küldött koronát angyalok hozzák a keresztény hitre tért magyar népnek, mellette pedig Szent István királlyá koronázása látható.

A D-i oldalon a magyar koronára fölesküdő uralkodók portréhűségű ábrázolásaiban a néző könnyen felismeri Mátyás, Mária Terézia, Ferenc József alakját. A kormányzók sorában Hunyadi János és Kossuth Lajos mellett Horthy Miklóst is megtaláljuk.

Az É-i falon a Szent Jobb legendája és a hozzá kapcsolódó történetek ábrázolásában a korszak jelentős politikusai és közéleti emberei is megjelennek. A dicsfénnyel övezett Szent Jobb mellett térdeplő figura az elbeszélések szerint maga Aba Novák. A fal felső részén Mária Terézia a dalmát kereskedők követeit fogadja, akik az évszázadokon át Raguzában őrzött Szent Jobbot adják vissza a magyar királynőnek.

A Ny-i falon a kereszténységre áttérő pogány magyarság sorsfordító kérdésének feldolgozását láthatjuk: a Vajk megkeresztelése jelenet előképe valószínűleg Benczúr Gyula azonos témájú festménye lehetett. Ugyanezen a falrészen egy térdeplő szerzetes a Szent István bazilikájának alaprajzát nyújtja uralkodója felé.

Az Aba Novák által készített falképek állapota - az időjárás viszontagságainak köszönhetően - néhány éven belül jelentősen leromlott. A II. világháború után a műegyüttest - tematikája miatt - a korabeli hatalom lemeszeltette, ezzel csaknem az egész mű pusztulását okozva.

A falkép teljes feltárása és restaurálása csak 1992-ben kezdődhetett meg - Hernádi György festő-restaurátor vezetésével. Ünnepélyes átadására és felszentelésére 1996. augusztus 15-én került sor.

Sasvári Edit

2014.09.29. Budapest

2014.09.29. Békéscsaba

2014.10.30. Budapest

2014.09.29. Kecskemét

2014.10.25. Kőszeg

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Videótár

Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Szelíd motorosok
angol
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
magyar
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
német
Roland Poskaalkotásai a Rockfordi Művészeti Múzeumban
angol
Nefertiti Berlinben 1.
német
Bélyegmúzeum
magyar
Hogyan készül a litográfia?
magyar
Dankó Pista hegedűje
magyar
A Mikó-vár története - Csíki Székely Múzeum
magyar