Eseménynaptár
2015. március

Vaszary Képtár - Együd Árpád Kulturális Központ

Kaposvár

Cím: 7400 - Kaposvár, Csokonai u. 1.

Telefonszám: (+36 (82)) 314-915

E-mail: vaszary@dravanet.hu

Nyitva tartás: K-Szo 10-18

A kiállítás már nem tekinthető meg.
2012.05.24. - 2012.07.31.

8. Magyar Groteszk Országos Képző- és Iparművészeti Pályázat kiállítása

időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mottó: ...fogalmunk se volt róla, és megszületett a halandzsa, a világ legtisztább nyelve, mely csak szavakat ismer, s a beszélő vagy hallgató tetszésére bízza, mit gondoljon, mit értsen a szó mögött...

(Karinthy Frigyes: Kire hasonlít Pistike/Mint vélgaban)


A Kapos ART Képző-és Iparművészeti Egyesület 1991-ben indította útjára az Országos Groteszk Képző-és Iparművészeti pályázatot. 2012-ben 8. alkalommal hirdették meg a kiállítást. Összesen 148 képzőművész 355 alkotásából válogathatott a szakmai zsűri.

A tárlaton 108 művész 200 alkotása kerül a látogatók elé. A képzőművészeti alkotások mellett irodalmi "groteszkek" is érkeztek, melyekkel a kiállításra készülő katalógusban találkozhatunk.

Szemadám György festőművész és művészeti író szerint a groteszk egyike a legnehezebb választásoknak, mert a taszító, a torz, a legsötétebb és a komikum határmezsgyéjén egyensúlyoz. Életveszélyes határterület, nehogy átessenek a karikatúrába, ízléstelenségbe. Talán éppen ezért mindig nagyon érdekes anyag érkezik erre a tárlatra.

A groteszk lényege nem más, mint hogy a világot mutatja be, csak egy kicsit másként, görbe tükörben. Rádöbbent arra, hogy más szemmel is rá lehet nézni azokra a dolgokra, amelyeket nap, mint nap lát az ember. Ötlettel, humorral, meghökkentő csavarokkal. Vagyis: maga az őrület, ami, mivel maga a társadalmi környezet is őrület, teljesen a helyén van.

Szemadám György úgy fogalmazott: ennél aktuálisabb kiállítás ma Magyarországon nem létezik. Maga a mai magyar valóság...

(sonline.hu)Videótár

Átadták a kisnémedi Tájházat
magyar
Szélmérők a múzeumban
magyar
Hogyan készül a litográfia?
magyar
Bélyegmúzeum
magyar
Nefertiti Berlinben 1.
német
Levegő, tér és repülés
német
Szelíd motorosok
angol
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
német
Titanic emlékkiállítás Belfastban
magyar
Saab Múzeum
angol