2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.04.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az otthon mindenki számára érték. Természetesen nem csak az ingatlan maga, hanem a benne lévő tárgyak is. Azonban amióta csak létezik magántulajdon, azóta léteznek rablók is, így soha nem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy értékeink biztonságban vannak - különösen a távollétünk esetén.
Hogyan védekezzünk a betörők ellen? Íme 3 jó tanács
A betöréses bűnesetek hazánkban még mindig problémát jelentenek, és bár bombabiztos módszer nincs az illetéktelenek távoltartására, azonban pár óvintézkedéssel rengeteget tehetünk azért, hogy nagyban lecsökkentsük a sikeres betörések esélyét.

Legyünk mindig óvatosak!

Az emberek jelentős részére jellemző az a hozzáállás, hogy amikor valami szörnyűséget hall, akkor rögtön arra gondol, hogy “velem ilyesmi úgysem történhet meg”. Ha az otthon biztonságát vesszük alapul, akkor pontosan emiatt a felfogás miatt fordulnak elő olyan esetek, hogy a betörők játszi könnyedséggel bemásznak egy nyitva hagyott ablakon, vagy besétálnak egy olyan ingatlanba, aminek a tulajdonosa távozáskor elfelejtette bezárni az ajtót.

Jegyezzük meg: soha nem lehetünk biztosak abban, hogy valaki nem figyelte-e már ki az ingatlanunkat lehetséges “prédaként”! Ezért még akkor is tegyünk meg minden szükséges óvintézkedést, ha egyébként biztonságosnak vélt környéken élünk. A legalapvetőbb dolog pedig az legyen, hogy soha nem hagyunk nyitva ajtót vagy ablakot, ha elmegyünk otthonról.

Alkalmazzunk extra biztonsági megoldásokat!

A zárak alkalmazása önmagában közel sem biztos, hogy elegendő, hiszen egy elszántabb betörőnél úgyis lapul néhány olyan célszerszám, amivel megrongálhatja a nyílászárókat. Ezért nem árt, ha gondoskodunk némi kiegészítő védelemről is.

Az ablakokat érdemes például betörésvédő fóliával ellátni, a bejárati ajtót pedig lecserélni például egy MABISZ-minősítéssel ellátott Nívó Biztonsági Ajtóra. A fizikai-mechanikai védelem pedig nagyszerűen kombinálható az olyan modern megoldásokkal, mint a mozgásérzékelő kamerák, a biztonsági szolgálathoz bekötött riasztók vagy a távolról vezérelhető okos világítótestek. Minél magasabb szintű védelemmel látjuk el otthonunkat, annál inkább csökkentjük a sikeres betörések esélyét.

Ne hívjuk fel a figyelmet az üresen álló ingatlanra!

Napjaink egyik nagy problémája, hogy egyesek túl sok információt közölnek magukról a közösségi oldalakon, és nem gondolnak bele abba, hogy ez milyen veszélyeket rejt. Hiszen a rablók is előszeretettel használják ezeket az online felületeket a lehetséges “prédák” feltérképezésére.

Ha azt látják, hogy a család épp a nyaralását tölti valahol, abból már nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az otthonuk minden bizonnyal épp üresen áll. Innen pedig már nem sok vezet ahhoz, hogy az illető a gondolatot tettekre cserélje, és ellátogasson hozzájuk, hogy kirámolja a lakást. Ezért nem célszerű, ha az egész világgal tudatjuk, hogy épp elutaztunk. A képeket utólag is fel lehet tölteni.