2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.04.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Néhány évvel ezelőtt az egekbe szökő ingatlanáraktól volt hangos a média. Ezzel szemben 2020 első negyedéve jelentős változásokat hozott. A berobbant világjárvány számos nehézséget okozott mindenkinek, nem kímélve a magyar ingatlanpiacot sem.
Hogyan alakultak a Csongrád-Csanád megyei ingatlanárak az elmúlt időszakban?
Ma már teljesen új trendek jelentek meg, hiszen a korábbi évek igényei mind-mind nagymértékben átalakultak. A koronavírus kitörése nyomán érzékelhető volt a bizonytalanság, ami kihatott az ingatlankereskedelemre is. Eleinte a fővárost érintette nagyobb mértékben, azonban hamarosan a vidéki városokban is felütötte a fejét a csökkenés.

Az ingatlanpiac támogatása érdekében a kormány a tavalyi év második felében számos segítséget nyújtott, melyek idén léptek hatályba. A szakértők úgy vélik, hogy a piac gyenge teljesítményt fog nyújtani 2021 első felében, de később ismét fellendülhet.

Hogyan alakultak a délkelet-magyarországi megye ingatlanárai az elmúlt évben?

A Szegeden található lakások árai szinte változatlanok maradtak a 2020-as évben. Az átlagár 366 ezer Ft/négyzetméter volt, ami ősszel 10 ezer forinttal nőtt, majd újra 360 ezer Ft körülire esett vissza. Így 2021 elején átlagosan 368 ezer forintos négyzetméter árakkal számolhattunk.

A megyeszékhelyhez képest Hódmezővásárhely és Csongrád kedvezőbb lehetőségeket nyújt a lakásvásárlók számára. A két településen jelentősen olcsóbban találhatunk ingatlanokat. 2020 nyarán Hódmezővásárhelyen 195 ezer Ft/négyzetméterért, míg később 200-210 ezer Ft-os négyzetméter áron kínálták a lakásokat. A csongrádi épületek a kezdeti 165 ezerről csupán csak 170 ezer Ft/m2-re emelkedtek, majd ezután csökkenést figyelhettünk meg.

Makón és Szentesen nagyobb változások mentek végbe. A tavalyi év nyarán nagyjából 130-135 ezer Ft/négyzetméter árról indultak az árak, ami őszre jelentősen megemelkedett: Szentes esetében 150 ezer, Makón pedig 148 ezer forintra ugrottak a négyzetméterárak. Az utóbbi pár hónapot tekintve csökkenést észlelhettünk, ami még a 2020-as induló árakat is lekörözte. Makón az átlagár 127 ezer Ft/négyzetméterre csökkent, míg Szentesen 142 ezer Ft/négyzetméterre változott.

Fellendülhet a vidéki városok ingatlankereskedelme?

A tavaly kirobbant világjárvány okozta változások az ingatlanpiacon is észrevehetők. Új igények jelentek meg, melyek átalakították az egész piacot. A távmunka hatása érzékelhető, hiszen többen keresik a családi, kertes házakat a belvárosi panellakások helyett. Részben azért, mert sokan már helyfüggetlenül tudnak dolgozni, ezért jobban preferálják a nyugodt, vidéki környezetet. Amiatt, hogy a családi házak kereslete megnőtt, az árak is ezzel arányosan emelkednek.